O to kolejny z nich ...
Kurczak z ryżem z patelni.
- Tanie , zdrowe i apetycznie wyglądająca potrawa dla całej rodziny
- Mięso drobiowe jest chude i zasobne w białko
- Najlepszy ryż jest niełuskany , zawierający substancje balastowe , witaminy i sole mineralne .
- Sugerowany czas przygotowania :20 minut.
- Sugerowany czas przyrządzenie 30 minut.
- 25 dag niełuskanego ryżu, sól
- 1 średnia cebula
- po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- 1 dojrzały pomidor
- 4 filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki.
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek zielonej pietruszki.
przygotowanie :
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu ( około 20 minut) odlać na sitko i pozostawić do ocieknięcia.
- Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę przekroić , wydrążyć, opłukać i pokroić w paski , Pomidora obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki. Obrać czosnek.
- Olej rozgrzać na dużej patelni , włożyć filety i smażyć 5 minut . Wycisnąć w prasce czosnek i dodać do filetów , po czym przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
- Na patelni roztopić masło. dodać cebulę i paski papryki podsmażyć przez 5 minut na średnim ogniu mieszając. Dodać ryż i kawałki pomidora , przyprawić do smaku sola , pieprzem oraz papryką.
- Filet ułożyć na ryżu przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu . Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Posypać nią potrawę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz