wtorek, 14 maja 2019

pączki z dziurką

 Pączki z dziurką. Nazywane często donatami albo oponkami.  Choć te ostatnie robi się z sera.
Pączki z dziurką
składniki :

  • 2 jajka
  •  1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżek masła  roztopionego
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • szczypta soli
  •  łyżka cynamonu lub gałki muszkatołowej
przygotowanie

  1. Masło roztopić i wystudzić.
  2. Mleko  podgrzać  dodać do niego drożdże , cukier  oraz mąkę . Odstawić do wyrośnięcia.
  3. mąkę cukier i cukier waniliowy  z rozczynem i śmietaną mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na (10 -15 minut) 
  4. Rozwałkować i wyciąć krążki szklanką  a później w każdym krążku  kieliszkiem drugi  krążek  ( w ten sposób zrobimy dziurkę . 
  5. tak przygotowane krążki z dziurkami i te malutkie  bez   smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju lub smalcu. 
  6. Przez kilka minut na złoty kolor. 
  7. po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
  8. Są równie dobre polane czekoladą lub maczane w konfiturach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz