Pączki z dziurką
składniki :- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek masła roztopionego
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany gęstej
- szczypta soli
- łyżka cynamonu lub gałki muszkatołowej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD8bX1AuAFcnjrpIw_MrZppm7tBBwPRjMlEXMT5vSdr5OlhkUI4U9ehnzLFRPrY9jj-u7B3EXfMuH4jT07nOqkf3i7oh28cqF260BWQ4uryRSDKoAt0zauL_i9F1cbvQZ1ISox2M_id1s/s320/oponki-serowe.jpg)
- Masło roztopić i wystudzić.
- Mleko podgrzać dodać do niego drożdże , cukier oraz mąkę . Odstawić do wyrośnięcia.
- mąkę cukier i cukier waniliowy z rozczynem i śmietaną mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na (10 -15 minut)
- Rozwałkować i wyciąć krążki szklanką a później w każdym krążku kieliszkiem drugi krążek ( w ten sposób zrobimy dziurkę .
- tak przygotowane krążki z dziurkami i te malutkie bez smażymy w dużym garnku na rozgrzanym oleju lub smalcu.
- Przez kilka minut na złoty kolor.
- po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
- Są równie dobre polane czekoladą lub maczane w konfiturach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz