Babka cytrynowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOgvLPBZqD0Kf-G2PnWsgxWHcNYqic71I5dH564RWKOsQ0kmhaTIXwhobCxTiCAu_llbwWrTCcqiKzGKXAmivMM5NP_AKdeEF4e7QcesPmdzb3KUIQ4QeAQyTvn24V69ozPebTHFYgIPQ/s1600/images.jpg)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki tortowej
- kostka margaryny lub masła
- 1/8 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek lub kisiel cytrynowy ( sok z cytryny )
Przygotowane:
- Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.
- Dodać po jednym jajku i stopniowo sok z cytryny
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodać do masła z cukrem i jajkami.
- Dodać kisiel lub olejek cytrynowy.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Przelać do foremki na babki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Piec przez 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka
- Po upieczeniu wystudzić przy otwartym piekarniku
- Posypać cukrem pudrem.
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową , czyli być wcześniej wyjęte z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz