wtorek, 14 maja 2019

Babka cytrynowa

 Orzeźwiająca , krucha i pachnąca
Babka cytrynowa
składniki

  •  3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  2 szklanki mąki tortowej 
  • kostka margaryny lub masła
  • 1/8 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  olejek lub kisiel cytrynowy  ( sok z cytryny )

Przygotowane:

  1.  Masło lub margarynę  utrzeć z cukrem  na puszysta masę.
  2. Dodać po jednym jajku   i  stopniowo sok z cytryny 
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia  i dodać do masła z cukrem i jajkami.
  4. Dodać kisiel lub olejek cytrynowy. 
  5. Wszystko  dokładnie wymieszać.
  6. Przelać do foremki  na babki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  7. Piec przez 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka
  8. Po upieczeniu wystudzić przy otwartym piekarniku 
  9. Posypać cukrem pudrem.
  10. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową , czyli być wcześniej wyjęte z lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz