Tort makowy
składniki:- 6-8 jajek
- 10 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wyparzonego i zmielonego maku
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- nadzienie : krem kawowy
- do nasączenia tortu
- woda z sokiem z cytryny lub z łyżką wódki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5ijXg1YUU4qPVMBRi7qxOnWhPMMHuhThieBusuYttxf371mk2oA8lrvEzfQpyYnz2mW01IXe-cinjFY6frdVxcyJ5R6Jzj2ON8DcvT3TewR-5ELNBSurX593H7xlyoLtElNUKiygntqM/s320/tort_makowy_masa_kawowa.jpg)
przygotowanie tortu :
- Żółtka ucieramy z cukrem
- Mak parzymy i mielimy dwukrotnie w maszynce
- Do maku dodajemy żółtka utarte z cukrem i 5 łyżek mąki ziemniaczanej i łyżkę proszku do pieczenia i cukier waniliowy.
- Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej.
- Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- po upieczeniu biszkopt makowy kroimy na 2-3 blaty i przekładamy kremem np. kawowym . Można też zrobić jedna warstwę z powidłami np. śliwkowymi. W wtedy tor jest mniej słodki i bardziej urozmaicony smakowo.
- Zanim jednak przełożymy blaty tortu skropmy je wodą z cytryną lub wódką rozrobioną z wodą. Wtedy tort będzie dłużej wilgotny .
kremu kawowego
składniki :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 400 g masła
- 2 łyżki spirytusu lub wódki ( opcjonalnie)
przygotowanie:
- jajka ubić na parze z dodatkiem cukru.
- Pod koniec dodać kawę i mieszać aż kawa się rozpuści.
- Zdjąć z pary i dodać stopniowo rozpuszczone przestudzone masło.
- Ubić masę na puszysty gęsty krem.
- Pod koniec można dodać spirytusu dla wzmocnienia smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz