wtorek, 14 maja 2019

Tort makowy

 Bardzo pyszny i łatwy  w przygotowaniu. Idealny  na czyjeś urodziny  :)
 Tort makowy
składniki:

  •  6-8 jajek 
  •  10 łyżek cukru
  •  2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wyparzonego i zmielonego  maku
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  •  1 cukier waniliowy 
  • nadzienie : krem kawowy 
  • do nasączenia tortu
  • woda z sokiem z cytryny lub z łyżką wódki.

przygotowanie tortu :

  1.  Żółtka ucieramy  z cukrem
  2. Mak parzymy i mielimy dwukrotnie w maszynce
  3. Do maku dodajemy żółtka utarte z cukrem  i 5 łyżek mąki ziemniaczanej i łyżkę proszku do pieczenia  i cukier waniliowy. 
  4. Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. 
  5. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut  w temperaturze 180 stopni.
  7. po upieczeniu  biszkopt makowy kroimy na 2-3 blaty i przekładamy kremem np. kawowym . Można też zrobić jedna warstwę z powidłami np. śliwkowymi. W wtedy tor jest mniej słodki i bardziej urozmaicony smakowo.
  8. Zanim jednak przełożymy blaty tortu  skropmy je wodą z cytryną lub wódką rozrobioną z wodą. Wtedy  tort będzie dłużej wilgotny .
kremu kawowego 
składniki :
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 400 g masła
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki ( opcjonalnie)
przygotowanie:
  1.  jajka ubić na parze z dodatkiem cukru.  
  2. Pod koniec dodać kawę  i mieszać aż kawa się rozpuści. 
  3.  Zdjąć z pary i dodać stopniowo  rozpuszczone przestudzone masło.
  4.  Ubić masę  na puszysty gęsty krem.  
  5. Pod koniec można dodać  spirytusu dla wzmocnienia smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz