wtorek, 12 marca 2019

Naleśniki - jak dla mnie nadal kulinarne wyzwanie

Kto z was nie lubi naleśników? chyba trudno znaleźć  kogoś takiego. Dużo łatwiej znaleźć osobę która by z chęcią zjadła ale nie chce jej się smażyć. itp.
Znam to zbyt dobrze.
Przyznam się , że moje próby smażenia ich nie wypadły najlepiej. Wstyd się przyznać ale mój młodszy brat robi je  prawie tak dobre jak mamy, a mi nie wychodzą. No cóż powiecie 
,, Trening czyni mistrza'' No możliwe. Może jeszcze spróbuję je zrobić. Puki co czekam na te obiecane przez mojego chłopaka.

A jakie wy lubicie  naleśniki?
 Z serem
dżemem
owocami
Czekoladą
czy może jeszcze czymś innym?
 Napiszcie w komentarzach jestem ciekawa.

O to przepis na nie  dla tych którym one wychodzą lub dla tych którzy chcieliby spróbować podjąć jak dla mnie nadal kulinarne wyzwanie ich upieczenia.

Przepis na naleśniki:

składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowana)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub olej roślinny
     przygotowanie
  1. mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko , wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. 
  2.  Dodać roztopione masło lub olej roślinny  i razem zmiksować ( lub wykorzystać tłuszcz do smażenia  każdego naleśnika  na patelni. )
  3. naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. 
  4.  Przewrócić na drugą stronę gdy spół naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Wskazówki.: Do naleśników deserowych ( ze słodkim nadzieniem)  można dodać łyżkę cukru.

1 komentarz: