Placki ziemniaczane
- około 1,5- 2 kg ziemniaków.
- około 3-4 łyżek mąki ( w zależności od ilości wody w ziemniakach)
- jedna spora cebula
- 1-2 jajka
- sól pieprz do smaku.
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. dodać mąkę , jajko . Wymieszać.
3.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie.
4. smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (2-3 minuty z każdej strony)
Wskazówka: Placki po upieczeniu dobrze jest wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują ciepłe. Można je podawać z gęstą śmietaną i cukrem
( według uznania) . Równie dobrze smakują polane ulubionym sosem np. grzybowym .
( według uznania) . Równie dobrze smakują polane ulubionym sosem np. grzybowym .
U mnie w domu wolimy jeść je ze śmietaną <3
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz