wtorek, 26 marca 2019

Placki ziemniaczane proste smaczne danie

Placki ziemniaczane to chyba pierwsze danie jakiego się nauczyłam.   W sumie sama nie wiem dokładnie od kogo. Może podpatrzyłam w domu może u znajomych.  Grunt, że mi wychodzą  i to całkiem  dobre . Szkoda tylko, że trzeba się tyle narkotyzować :)

Placki ziemniaczane 

Składniki:

  •  około 1,5- 2 kg ziemniaków. 
  • około 3-4 łyżek mąki ( w zależności od  ilości wody w ziemniakach)
  • jedna  spora cebula
  • 1-2 jajka
  • sól pieprz do smaku.
  • olej lub smalec do smażenia 

Przygotowanie:

1. ziemniaki obrać i zetrzeć  na tarce o grubych oczkach.
2. dodać mąkę , jajko . Wymieszać. 
3.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie.
4. smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (2-3 minuty z każdej strony)

Wskazówka: Placki  po upieczeniu dobrze jest wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują ciepłe. Można je podawać z gęstą śmietaną i cukrem
( według uznania) . Równie dobrze smakują polane ulubionym sosem np. grzybowym .
U mnie w domu wolimy  jeść je ze śmietaną <3

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz