środa, 20 marca 2019

Ptysie czy Eklerki


To nie ciasto ale również może być traktowane jako deser . Robi się  je bardzo podobnie do Karpatki i ma bardzo podobny smak. Jednak Ptyś to ptyś a karpatka to karpatka. Ten kto lubi jedno pewnie i przepada za drugim :)  
Ptysie kojarzą mi się z zakupami. Często dostawałam jednego gdy byłam grzeczna albo zasłużyłam w inny sposób. Była to słodka mała  nagroda. :) Niestety te beztroskie dziecięce wspomnienia popsuła mi pewna  cukiernia którą  w okresie liceum odwiedziłam razem z mamą. Kupiłyśmy w niej  zepsute  ptysie. Dosłownie . Dobrze że ich nie zjedliśmy  zanim jak to zwykle bywa ,, nie rozebraliśmy ich na części pierwsze'' . Nigdy więcej nie wróciłam i nie wrócę do tej piekarni. A przecedzając koło niej zawsze  przypominają mi się one . Chyba ją ostatnio zamknęli . Nie ja to sprawiłam.  a o to przepis  znaleziony w zeszycie mamy gdy jeszcze chciało jej się je robić :)


Ptysie   

             Podobny obraz
Składniki :
18 dag mąki  to jest 1 szklanka + 2-3 łyżki  stołowe
1 szklanka wody
8 dag margaryny  ¼  kostki
4 duże jaja

Wykonanie : 
Wodę gotujemy i dodajemy margaryny do gotującej wody.   
Wsypujemy 18 dag  mąki i starannie mieszamy  (  mąkę wsypujemy stopniowo  by nie było grudek ). Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i cukru waniliowego .                                                  
Gdy ostygnie   wbijamy po  kolei jajka stopniowo  i ucieramy 20 minut układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce  u formowane  kulki i pieczemy w piekarniku  w 200 stopniach przez około 20-30 minut. 

Masa : 
kostka margaryny ,
 szklanka cukru pudru  , 
żółtko ( wymieszać)
 Smacznego:)
 ps. 
 Często ptysie  nazywane są też przez pomyłkę Eklerkami :) Jadnak Eklerki to  coś innego. Fakt robi się je podobnie jak Ptysie ale   są one podłużne i często oblane polewą czekoladową :) Również pyszne łakocie . I smaczny pomysł na deser. 

Eklerki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz