Piernik
składniki:
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki kwaśnego mleka ( kefiru lub maślanki)
pół słoika dżemu ( śliwkowy , porzeczkowy , wiśniowy)
jajko
7 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. cukier , mąkę, kakao , cynamon , sodę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
2 dodać kwaśne mleko , dżem, jajko i olej . Dokładnie wymieszać. Nie wymaga miksera :)
3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut .
4. Na dużą blaszkę składniki należy podwoić.
Rada : Ciasto po wystudzeniu można dowolnie przystroić ( polewą czekoladową lub cukrem pudrem albo ulubionym kremem :)
Ja robię często podwójną porcję, a dżem dodaję do środka ciasta zanim się upiecze:) Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste. Smakuje dzieciom i osobą starszym. Wypróbujcie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz