Jabłek w tym roku było zatrzęsienie. Co roku dużo ich jemy. W tym roku nie przejedliśmy. Niestety.
Nie wiem jak u was ale u mnie w rodzinie jabłka grają główną rolę. Co odzwierciedla zeszyt mojej mamy w którym znalazłam przynajmniej 3 przepisy w których główną rolę gra jabłuszko. Pewnie wy znacie ich o wiele więcej. Jeśli chcecie podajcie przepisy w komentarzach :) chętnie wypróbuję.
A o to moje znalezione w szufladzie :
1.) Placek kruchy z jabłkami
Składniki :
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
¾ margaryny / lub 6 łyżek oleju
¾ mąki z 1kg
Wykonanie :
- Kładziemy jedną warstwę ciasta , później jabłka i drugą warstwę ciasta.
- Pieczemy 30minut .
2) Babka z jabłkami
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
5 łyżek oleju
1 łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka( zetrzeć na tarce, sok
wycisnąć)
Wykonanie. Wymieszać wszystko
. Wylać na blaszkę . piec 45 minut.
3)Placek z jabłkami
Składniki
5 jajek całych
1 ½ szklanka cukru ( mikserem )
8 łyżek maki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
5 Łyżek oleju , 5-6 jabłek
4) Pleśniak z jabłkami. inaczej kruszawiec
Nazwa może nie zachęca do jego konsumpcji ale wbrew niej jest bardzo smaczne. Kruche a za razem wilgotne ciasto z nadzieniem z jabłek jest wspaniałym towarzyszem niedzielnej herbatki czy kawy z rodziną czy przyjaciółmi .
składniki :
ciasto kruche (bez cukru)
250 g. masła5 żółtek
45 g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao ( do ciemnego ciasta)
Pianka bezowa:
5 białek szczypta soli
250 gram cukru
1 łyżka soku z cytryny ( lub octu winnego)
jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( na opakowanie na 500 ml mleka)
Warstwa jabłkowa :
1,5 kg jabłek (np. szara reneta)1 łyżka cynamonu
rodzynki ( opcjonalnie)
cukier do smaku ( opcjonalnie )
około 300 -35 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania.
1. przygotować ciasto kruche. zimne masło pokroić na małe kawałki . dodać żółtka i mąkę proszek do pieczenia i zagnieść na jednolitą masę. ( lub robotem kuchennym)2. ciasto podzielić na 3 części. (1/2 i 1/4 i 1/4)
3. jedną część ciasta (1/4) zamrozić owiniętą folia.
4. 1/4 część ciasta zagnieć z łyżką kakao i owiniętą folią zamrozić.
5. Największą część ciasta (1/2) wyłożyć na prostokątną formę około 35 a 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia . Formę z ciastem włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
6. Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek . wymieszać z cynamonem i według uznania rodzynkami .Dodać cukru do smaku.
7. Na wyłożony już spód ciasta wykładamy powidła. Na powidła wykładamy jabłka.
8. Ciasto kakaowe wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. .
9. Przygotowujemy pianę bezową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier . Piana musi być sztywna. Dodajemy sok z cytryny. Na koniec budyń w proszku
i miksujemy chwile.
10. Na ciasto kakaowe wykładamy ubita pianę bezową. Następnie ścieramy na tace o grubych oczkach jasne zamrożone ciasto..
11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 góra dół .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz