środa, 20 marca 2019

Ciasta z jabłkami - u nas częstym gościem.


Jabłek w tym roku było zatrzęsienie.  Co roku  dużo ich jemy. W tym roku nie przejedliśmy. Niestety.
Nie wiem jak u was ale u mnie w rodzinie jabłka grają główną rolę. Co odzwierciedla zeszyt mojej mamy w którym  znalazłam przynajmniej 3 przepisy w których   główną rolę gra jabłuszko. Pewnie  wy znacie ich o wiele więcej. Jeśli chcecie podajcie  przepisy w komentarzach :) chętnie wypróbuję. 
A o to moje znalezione w szufladzie :

1.) Placek kruchy z jabłkami 
Składniki :

    4-5 jajek całych
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
     1 cukier waniliowy
     ¾ margaryny / lub 6 łyżek oleju
    ¾  mąki z 1kg
    Wykonanie :   

    1. Kładziemy jedną warstwę  ciasta , później  jabłka  i drugą warstwę ciasta.
    2.  Pieczemy 30minut .


    2) Babka z jabłkami

    Znalezione obrazy dla zapytania babka z jabłkami
     Składniki :         
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki maki
    5 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Jabłka( zetrzeć na tarce, sok wycisnąć)
    Wykonanie. Wymieszać wszystko .  Wylać na blaszkę . piec 45 minut.

    3)Placek z jabłkami 
    Składniki
    5 jajek całych
    1 ½  szklanka cukru ( mikserem )
     8 łyżek maki
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    5 Łyżek oleju , 5-6 jabłek


    Podobny obraz
    4) Pleśniak  z jabłkami. inaczej kruszawiec

    Nazwa może nie zachęca  do jego  konsumpcji ale  wbrew niej jest bardzo smaczne. Kruche a za razem wilgotne ciasto z nadzieniem z jabłek jest wspaniałym towarzyszem niedzielnej herbatki czy kawy  z rodziną czy przyjaciółmi .

    Bardzo lubiłam gdy mama je robiła. Często w okresie Wielkanocnym. 

    składniki :
    ciasto kruche (bez cukru)
    250 g. masła
    5 żółtek
    45 g mąki pszennej

    2 łyżki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao ( do ciemnego ciasta)
    Pianka bezowa:
    5 białek 
    szczypta soli 
    250 gram cukru 
    1 łyżka soku z cytryny ( lub octu winnego)
    jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( na opakowanie na 500 ml mleka)
    Warstwa jabłkowa :
    1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
    1 łyżka cynamonu
    rodzynki ( opcjonalnie)
     cukier do smaku ( opcjonalnie )
    dodatkowo :
    około 300 -35 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki.

    Sposób przygotowania. 
    1. przygotować ciasto kruche. zimne masło pokroić na małe kawałki . dodać żółtka i mąkę proszek do pieczenia  i zagnieść na jednolitą masę. ( lub robotem kuchennym)
    2. ciasto podzielić na 3 części. (1/2 i 1/4 i 1/4)
    3. jedną część ciasta (1/4) zamrozić owiniętą folia.
    4. 1/4 część ciasta zagnieć z łyżką kakao i owiniętą folią  zamrozić.
    5.  Największą część ciasta (1/2) wyłożyć na prostokątną formę około 35 a 24 cm.  wyłożonej papierem do pieczenia . Formę z ciastem włożyć do lodówki na czas przygotowania  jabłek.
    6. Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Wycisnąć sok z jabłek .  wymieszać z cynamonem i według uznania rodzynkami  .Dodać cukru do smaku.
    7. Na wyłożony już spód ciasta wykładamy powidła.  Na powidła wykładamy jabłka.
    8. Ciasto kakaowe wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach  na warstwę jabłek. .
    9. Przygotowujemy pianę bezową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier . Piana  musi być sztywna. Dodajemy sok z cytryny. Na koniec budyń  w proszku
    i miksujemy chwile.
    10. Na ciasto kakaowe wykładamy ubita pianę bezową.  Następnie ścieramy na tace o grubych oczkach jasne zamrożone ciasto..
    11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w temperaturze 180  góra dół .

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz