piątek, 22 marca 2019

Gofry.

Gofry to   deser jakich wiele a jednak dobry przepis na nie to  sztuka. Może kupić gotowe  wafle gofrowe ale czy to ma w ogóle jakiś smak?

Można  kupić gofry w restauracjach albo pabach które często je oferują w okresie letnim ,
ale są one  dość kosztowne . Czy naprawdę  muszą tyle kosztować?
Jakiś czas temu za gofra  fakt  wielkości dwóch domowych ale jednak  zapłaciłam chyba
z 15 zł. Fakt były borówki ale czy one usprawiedliwiają taką cenę?

Od jakiegoś już czasu chodzę z zamiarem wypróbowania tego przepisu który właściwie  znów wynalazłam przypadkiem w internecie. 


Składniki na około 6 sztuk :


2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
2 szklanki mleka
przygotowanie:
1. mąkę wsypać do miski dodać , proszek do pieczenia,  sól , cukier , cukier waniliowy . wymieszać
2. dodać jajko , olej  oraz mleko. Zmiksować na gładką masę i odstawić na kilka minut. ( około 15 minut)
3. Na  wysmarowaną tłuszczem   gofrownicę wykładamy odmierzoną porcie ciasta.( tak alby zalać foremkę do gofrów)
4. usmażone gofry wykładamy na talerz. Można podawać posypane cukrem pudrem . marmoladą lub  bita śmietaną  albo ulubionymi owocami . Kto co lubi? Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz