Można kupić gofry w restauracjach albo pabach które często je oferują w okresie letnim ,
ale są one dość kosztowne . Czy naprawdę muszą tyle kosztować?
Jakiś czas temu za gofra fakt wielkości dwóch domowych ale jednak zapłaciłam chyba
z 15 zł. Fakt były borówki ale czy one usprawiedliwiają taką cenę?
Od jakiegoś już czasu chodzę z zamiarem wypróbowania tego przepisu który właściwie znów wynalazłam przypadkiem w internecie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgotJGP6QnNHjNQ_Ms0aTATguBntb7YAj0SakFAIX1fWUMxltKf0wG2WDk3tMuKdxyFIsQAEPpV_J3QKl-YhSXr5jpY_k1seSP4_93u7Wwb8SKXyDZ-V4ZmbXFJVK1oJmxojqRBWXdMsM/s320/655c8aa7a6141106550afb8914fe72975d7c54924f0a1c7316edcae26277e123.jpg)
Składniki na około 6 sztuk :
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
2 szklanki mleka
przygotowanie:
1. mąkę wsypać do miski dodać , proszek do pieczenia, sól , cukier , cukier waniliowy . wymieszać2. dodać jajko , olej oraz mleko. Zmiksować na gładką masę i odstawić na kilka minut. ( około 15 minut)
3. Na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę wykładamy odmierzoną porcie ciasta.( tak alby zalać foremkę do gofrów)
4. usmażone gofry wykładamy na talerz. Można podawać posypane cukrem pudrem . marmoladą lub bita śmietaną albo ulubionymi owocami . Kto co lubi? Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz