czwartek, 21 marca 2019

Babka z oranżadą


Nie ma to jak smak oranżady.  Pewnie wielu z was pamięta te saszetki z orężada w proszku którą można było dostać za kilka groszy z kieszonkowego albo  tą oranżadę w szklanych butelkach do oddania .
To były  czasy . Wystarczyło kilka groszy a czuło się niewiarygodnie bogatym . I ten smak  oranżady. Dziś tylko słyszymy  jakie to są nie zdrowe , ah gdyby można było cofnąć czas i znów -mieć te 7-8 lat. :) 
Dla tych co chcą sobie przypomnieć  jak to było polecam tą prosta babkę z oranżadą . Jest  bardzo puszysta i smaczna . W sam raz do herbatki czy szklanki oranżady . Choć przyznać muszę dzisiejsza orężada to już nie to samo co tamta. 

Babka z Oranżadą

Składniki : 

5 jajek 
1 ½  szklanka cukru
½ szklanka oliwy
2 ½  szklanka mąki
1 szklanka Oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie : 

  1. wymieszać wszystkie składniki ze sobą .  
  2. Wylać na blaszkę. Piec ok. 45 minut w 180 stopni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz