Jednak przyznam się próbowałam kilka razy otworzyć ten smak. Choć nadal bez powodzenia, ale i moją zupkę da się zjeść więc chyba nie jest tak źle, a o to przepis na Niedzielny rosół bo dziś Niedziela jest :)
Rosół
składniki (4-6 porcji)
§
4
-6 skrzydełka lub podudzia kurczaka
§
1-2
średniej wielkości marchewki
§
1
pietruszki średniej wielkości
§
1
por
§
1
cebula
§
Sól
§
świeżo
zmielony czarny pieprz
§
natka
pietruszki do posypania
Przygotowanie :
- Podudzia lub skrzydełka kury myję dokładnie, zalewam w garnku 2 litrami zimnej wody, dodaję przyprawy i gotuję około 1 godziny ma małym ogniu - wywar powinien tylko "mrugać".
- Podczas gotowanie łyżką cedzakową zbieram szumowiny.
- Cebulę obieram i opalam nad gazem, tak by cała z zewnątrz się spaliła. Marchewki, pietruszki obieram, myję i kroję wzdłuż na ćwiartki, dodaję do wywaru. Pora myję i całego wrzucam do garnka.
- Zupę solę i gotuję 30 minut do miękkości warzyw.
- Przed podaniem usuwam z rosołu pora i cebulę. Na talerzach posypuję natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
- Jeśli lubisz ugotowane warzywa, podaj je w zupie, jeśli zaś nie, podaj rosół tylko z makaronem
- lub innymi dodatkami.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz