wtorek, 19 marca 2019

Domowe Pyzy z mięsem to nie to samo co kupne


O to kolejny pomysł na pyszny obiad. Gdy już schabowy czy mielony albo rosół się przeje  warto sięgnąć po przepis n pyzy  z mięsem. Wiele osób powie po co się męczyć jak w sklepie za parę złoty można kupić  gotowe do odgrzania . Fakt można, ale czy   są  smaczne ? 
Czy jesteście pewni  co jest w nich w środku?  Niestety  ja nie jestem . Nie powiem że nie jadałam kupnych .jadłam . Niestety. Niestety bo do czasu aż się podtrułam.  Teraz długo ich nie ruszę. A ten przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i przypomniałam sobie jak gdy byłam mała a nawet już nie co starsza mama z babcia bo to babcia była zawsze prowodyrka takich  dań  robiły je w kuchni w takich ilościach ze później mieliśmy jedzenia na tydzień albo i miesiąc bo zdarzało się że część mroziły i były  pyszne. 
Wierzcie mi lub nie ale nie ma to jak  domowe pyzy z mięsem . Nie wiem jak wy ale  lubię wiedzieć co jem :) . a o to przepis uchowany w zeszycie mamy.
Babcia na nie mówiła ,, Bomby '' Pewnie dlatego że były   w rozmiarze XXL :) 

Pyzy z mięsem


 Składniki i wykonanie : 
Mięso zmielić , 
dodać bułkę tartą,
 jajko , 
sól , pieprz ( tak jak do kotletów  mielonych ) 
cebulę. 
surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, (ok 2-3 kg)
dodać gotowanych  ziemniaków ( mąki , dodać jeśli rzadkie będzie. )
 2 jajka , 
sól . 
 Pyzy wrzucony do wody osolonej i gotującej się. Pyzy gotujemy około 5-7 minut po wypłynięciu
 na powierzchnię wody.  
Do garnka  najlepiej wrzucić do około 15-20 pyz nie więcej bo się mogą rozwalić.
Pyzy można podawać z uprażoną cebulką i kawałkami boczku. ( u mnie tak często robimy )
 Są pyszne także na drugi dzień gdy są przypieczone na patelni .
W tym celu najlepiej je pokroić w mniejsze cząstki choć można i przypiec w całości. :)
Nie zależnie od  wersji podania są smaczne i o wiele zdrowsze niż kupione w sklepie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz