O to kolejny pomysł na pyszny obiad. Gdy już schabowy czy mielony albo rosół się przeje warto sięgnąć po przepis n pyzy z mięsem. Wiele osób powie po co się męczyć jak w sklepie za parę złoty można kupić gotowe do odgrzania . Fakt można, ale czy są smaczne ?
Czy jesteście pewni co jest w nich w środku? Niestety ja nie jestem . Nie powiem że nie jadałam kupnych .jadłam . Niestety. Niestety bo do czasu aż się podtrułam. Teraz długo ich nie ruszę. A ten przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i przypomniałam sobie jak gdy byłam mała a nawet już nie co starsza mama z babcia bo to babcia była zawsze prowodyrka takich dań robiły je w kuchni w takich ilościach ze później mieliśmy jedzenia na tydzień albo i miesiąc bo zdarzało się że część mroziły i były pyszne.
Wierzcie mi lub nie ale nie ma to jak domowe pyzy z mięsem . Nie wiem jak wy ale lubię wiedzieć co jem :) . a o to przepis uchowany w zeszycie mamy.
Babcia na nie mówiła ,, Bomby '' Pewnie dlatego że były w rozmiarze XXL :)
Babcia na nie mówiła ,, Bomby '' Pewnie dlatego że były w rozmiarze XXL :)
Składniki i wykonanie :
Mięso zmielić ,
dodać
bułkę tartą,
jajko ,
sól , pieprz ( tak jak do kotletów mielonych )
cebulę.
surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, (ok 2-3 kg)
dodać
gotowanych ziemniaków ( mąki , dodać
jeśli rzadkie będzie. )
2 jajka ,
sól .
Pyzy wrzucony do wody osolonej i gotującej
się. Pyzy gotujemy około 5-7 minut po wypłynięciu
na powierzchnię wody.
na powierzchnię wody.
Do garnka najlepiej wrzucić do około 15-20 pyz nie więcej bo się mogą rozwalić.
Pyzy można podawać z uprażoną cebulką i kawałkami boczku. ( u mnie tak często robimy )
Są pyszne także na drugi dzień gdy są przypieczone na patelni .
W tym celu najlepiej je pokroić w mniejsze cząstki choć można i przypiec w całości. :)
Nie zależnie od wersji podania są smaczne i o wiele zdrowsze niż kupione w sklepie.
W tym celu najlepiej je pokroić w mniejsze cząstki choć można i przypiec w całości. :)
Nie zależnie od wersji podania są smaczne i o wiele zdrowsze niż kupione w sklepie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz