Jest to zupa którą bardzo lubię i dość często jak na moją rodzinę jadam. U mnie w domu raczej preferują tzw ,, drugie dania '' niż zupy. :)
Zupa pieczarkowa
Składniki:- około 400 -500 g pieczarek
- 3oo g. żeberek lub jakieś wieprzowego mięsa.
- 1-2 cebule
- 2-4 ziemniaki
- marchewka
- bulion warzywo- drobiowy lub kostki rosołowe.
- 1/2 szklanki drobnego makaronu ( np. małe muszelki)
- natka pietruszki ( może być suszona)
- koperek
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
1. żeberka lub kiełbasę włożyć do sporej wielkości garnka i zalać wodą.Osolić. Gotować około 20-30 minut . Do miękkości mięsa. W między czasie. Pieczarki obrać. pokroić usmażyć. Dodać do zupy.
2. Cebule pokroić w kostkę i też przypiec.
3. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać do zupy. Gotować około 20 minut. po upływie 10.
4. dodać makaronu .( jeśli jest dużo ziemniaków makaron można pominąć)
5. dodać bulionu lub 2 kostki rosołowe.
Dodać śmietany rozrobionej z wodą i mąką. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. na samym końcu dodać pokrojony koperek i natkę pietruszki. Gotować chwilę około 5 minut. Smacznego.😋
Wskazówka : Zupę można podawać z chrupkim pieczywem, ale nie jest to konieczne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz