poniedziałek, 25 marca 2019

Zupa pieczarkowa

Jakiś czas temu obiecałam wam podać przepis . Nie wiem jak to się stało , że go przeoczyłam. Przepraszam.
Jest to zupa  którą bardzo lubię i  dość często jak na moją rodzinę jadam. U mnie w domu   raczej preferują tzw ,, drugie dania '' niż zupy.  :)

Zupa pieczarkowa

Składniki:


  • około 400 -500 g pieczarek 
  •  3oo g. żeberek lub jakieś wieprzowego mięsa.
  • 1-2 cebule
  • 2-4 ziemniaki
  • marchewka
  • bulion warzywo- drobiowy lub kostki rosołowe.
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu ( np. małe muszelki)
  • natka pietruszki ( może być suszona)
  • koperek 
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki. 

Przygotowanie:
1. żeberka lub kiełbasę włożyć do sporej wielkości garnka i zalać wodą.Osolić. Gotować około 20-30 minut . Do miękkości mięsa.  W między czasie. Pieczarki obrać. pokroić usmażyć. Dodać do zupy.
2. Cebule pokroić w kostkę i też przypiec.
3. Ziemniaki i  marchewkę obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać do zupy. Gotować około 20 minut. po upływie 10.
4. dodać makaronu .( jeśli jest dużo ziemniaków makaron można pominąć)
5. dodać bulionu lub 2 kostki rosołowe.
Dodać  śmietany rozrobionej z wodą i mąką. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.  na samym końcu dodać pokrojony koperek i natkę pietruszki.  Gotować chwilę około 5 minut. Smacznego.😋

Wskazówka : Zupę można podawać z chrupkim pieczywem, ale nie jest to konieczne .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz