środa, 27 marca 2019

dynia z makaronem na mleku

To danie  robiła moja babcia.  Nie wiem z skąd znała  je ale było bardzo smaczne. Robiła je kilka razy . Gównie na jesień  Gdy  tata i brat przynosili już  dojrzałe dynie.  Oczywiście dynię musiał  obrać tata :) nasionka ususzyć na kolejny raz.
Z  miąższu jednak każda  kucharka w domu potrafiła zrobić coś innego i tak moja babcia robiła dynię z kluskami na mleku. Moja mama leczo. (o czym innym razem)  a ja czasami pokusiłam się o  jakieś ciasto ( bo tacie się zachciało) hi. 

Najpierw jednak  skupmy się na daniu w wersji śniadaniowo-obiadowej :)


Dynia z makaronem na mleku.

Składniki: 
  • jedna średniej  wielkości dynia lub dwie małe 
  •  dwie paczki makarony ( nitki, mogą być też inne)
  • około 2-3 litry mleka.
  • cukier(opcjonalnie) 
 Przygotowanie :
1. Dynię obrać. Wypestkować. pokroić w kostkę i ugotować. 
2. makaron ugotować w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu (około 5-7 minut)
 3. zagotować około 2-3 litry mleka. 
4. Dodać ugotowaną dynię do mleka ( babcia  gotowała dynię od razu  na mleku ). 
5. ugotowaną porcję makaronu nałożyć na talerz i zalać dynią z mlekiem.
Doprawić cukrem do smaku. ( według uznania).Smacznego.
Jest to bardzo zdrowa zupa i smaczna. Można ją podawać nawet małym dzieciom
( Tylko wtedy trzeba drobniej pokroić dynię.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz