piątek, 22 marca 2019

łazanki -mogłabym jeść je codziennie :)


Uwielbiam je . Zapytacie pewnie co to takiego? Odpowiem nic specjalnego ale bardzo smacznego. 
Moja babcia   często je robiła ku mojemu zadowoleniu. Nie wiem co to danie w sobie ma, ale mogłabym je jeść  tak często jak mój chłopak jada zupę pomidorową J hi


Składniki:


Paczka Makaron świderki lub łazankowy .
500 gram kiełbasy  ( żywiecka , albo taka co można na grilla)
500 gram kiszonej kapusty ( moja babcia  częściej robiła  w wersji ze słodką kapustą  było smaczniejsze )
2 cebule
Oliwa
Pieprz sól, liścia laurowego i ziele angielskie
Wykonanie:
1.      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
2.      Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego .Odcedzić . wycisnąć. Pokroić na drobno.( kapustę  słodką poszatkować i sparzyć w  osolonej wodzie odcedzić )
3.      Kiełbaskę pokroić i zasmażyć na oliwie.
4.      Cebulkę pokroić w drobną kostkę i uprażyć na złoty kolor.
5.       Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przyprawić sola i pieprzem do smaku. Podawać przysmażone i ciepłe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz