wtorek, 26 marca 2019

Placki ziemniaczano - selerowe- coś innego i zdrowego

Nie pamiętam z skąd u nas ten przepis. Pamiętam tylko że pewnego dnia wykopałam go z internetu. Zrobiłam i rodzince zasmakowało :) Takie troszkę inne .
Seler jest bardzo zdrowy . Surowy, Gotowany czy pieczony :)  
Seler zwłaszcza w surowej postaci zawiera dużo żelaza, fosforu, magnezu, oraz witaminy. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, wspomaga apetyt,  wzmacnia układ nerwowy.

Placki ziemniaczano - selerowe :

Składniki :

  • około 1 kg 
  • jeden średniej wielkości  seler.
  • około 3-4 łyżek mąki ( w zależności od  ilości wody w ziemniakach)
  • jedna  spora cebula
  • 1-2 jajka
  • sól pieprz do smaku.
  • olej lub smalec do smażenia
 Przygotowanie :
1. Ziemniaki i seler obrać i zetrzeć na tarce   o grubych oczka . 
2. dodać mąki , jajko,
3. Następnie  dodać pokrojoną drobno cebulę
4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Placki smażyć na  rozgrzanym tłuszczu z obu stron (2-3 minuty)
6. Usmażone placki wyłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wskazówka: Podawać jeszcze ciepłe.Podobnie jak ziemniaczane można jeść je ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz