Nie pamiętam z skąd u nas ten przepis. Pamiętam tylko że pewnego dnia wykopałam go z internetu. Zrobiłam i rodzince zasmakowało :) Takie troszkę inne .
Seler jest bardzo zdrowy . Surowy, Gotowany czy pieczony :)
Seler zwłaszcza w surowej postaci zawiera dużo żelaza, fosforu, magnezu, oraz witaminy. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, wspomaga apetyt, wzmacnia układ nerwowy.
Placki ziemniaczano - selerowe :
Składniki :
- około 1 kg
- jeden średniej wielkości seler.
- około 3-4 łyżek mąki ( w zależności od ilości wody w ziemniakach)
- jedna spora cebula
- 1-2 jajka
- sól pieprz do smaku.
- olej lub smalec do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxBt9lUDwg8ETxNcb-PQNPDMeIZ4r24QfwveTpUtPcOuoeBdcid8or4SKbxft-nMQYfCS7MHJ4MvCbdIQHWrIBgmIKhqefMi3GHfkxKWqLbiYUrdLkG6zhlZx-ne-6jfyz167Qoz0rEJQ/s320/placki+selerowo+ziemniaczane.jpg)
Przygotowanie :
1. Ziemniaki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczka .
2. dodać mąki , jajko,
3. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulę
4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (2-3 minuty)
6. Usmażone placki wyłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wskazówka: Podawać jeszcze ciepłe.Podobnie jak ziemniaczane można jeść je ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz