Ja w swoim życiu próbowałam ją robić chyba z 2 może 3 razy. Pamiętam że raz czy dwa mama z babcią mnie za nią pochwaliły więc chyba mi się udała. Dla mnie babcia była dużym autorytetem nie tylko w kuchni dlatego jej uwagi i rady były dla mnie bardzo cenne teraz są jak wskazówki które pozostawiła nam jeszcze za życia a i to przepis na tą zupę , która nie raz pomagała mi na problemy
z brzuszkiem. mówią, że kiszonki pomagają na trawienie . jak widać mogę to potwierdzić:)
Zupa ogórkowa
Składniki (7-8 porcji)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhly9HvGx4ngsPjw5KM96VdmMVHaiOE2Gi66j_m77qkbhrgyi6haSpBbMyK9VqHCNTwxC6NDY0pirODOEeeo2HJvX_9Otv2fMvM0YBhCt5yvAsfa0GJ29XNkLrakOlxBdg0KCMu9uivbA4/s320/Photo1015.jpg)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
pieprz sól
około 500 g kiszonych ogórków
100 g śmietany do zupy i sosów lub słodkiej śmietany 30-36%
posiekany koperek
masło lub olej do smażenia
jak zrobić?
- mięso opłukać zimną wodą . Włożyć do garnka i zalać 2,5 litra zimą wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny ( biało-szarą pianę) Następnie zmniejszyć ogień , gotować mięso około godziny pod przykryciem.
- dodać liść laurowy , ziele angielskie, pieprz i gotować.
- międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. marchewkę i pietruszkę i seler pokroić w kostkę. podsmażyć na oleju. i maśle. por pokroić i podsmażyć. ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. odcisnąć z zalewy ale zalewę zachować. ogórki podsmażyć na maśle
- ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- po 1,5 godzinie wyciągnąć mięso .
- Do zupy dodać warzywa. i łyżkę soli. Pogotować około 5 minut i dodać ziemniaki. gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki i gotować około 15 minut. na koniec por i zalewę z ogórków ( około szklanki)
- Zagotować i wyłączyć zupę.
- dodać śmietanę , koperek i kawałki mięsa.(obrane z żeberek) Doprawić do smaku. solą
i pieprzem. Smacznego 😜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz