niedziela, 17 marca 2019

ogórkowa

Była pomidorowa to i musi być ogórkowa. Kto jest jej fanem? Ja lubię od czasu do czasu zjeść coś kwaśnego. Swoją drogą to ostatnia zupa jaką zjadła moja babcia, a raczej próbowała zjeść. Zjadła przy pomocy mamy zaledwie kilka łyżek. Smutno mi bardzo. Niedługo jej imieniny. Martwiłam się co będzie bo goście a mi się zaczyna rehabilitacja, żałosne. Teraz to  wszystko wydaje się banalnie żałosne i nie na miejscu. eh  ale wracając do dania.
Ja w swoim życiu próbowałam ją robić chyba z 2 może 3 razy. Pamiętam że raz czy dwa mama z babcią mnie za nią pochwaliły więc chyba mi się udała. Dla mnie babcia była dużym autorytetem nie tylko w kuchni dlatego jej uwagi i rady były dla mnie bardzo cenne teraz  są jak wskazówki  które pozostawiła nam jeszcze za życia a i to przepis na tą zupę , która nie raz pomagała mi na problemy
z brzuszkiem. mówią, że kiszonki pomagają na trawienie . jak widać mogę to potwierdzić:)

Zupa ogórkowa 

Składniki (7-8 porcji)
oko 500 g żeberek wieprzowych  (lub innego mięsa z kością)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
 4 ziela angielskie
pieprz  sól 
około 500 g kiszonych ogórków
100 g śmietany do zupy i sosów lub słodkiej śmietany 30-36%
posiekany koperek
masło lub olej do smażenia

 jak zrobić?
  1. mięso opłukać zimną wodą . Włożyć do garnka i zalać 2,5 litra zimą wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny ( biało-szarą pianę) Następnie zmniejszyć ogień , gotować mięso około godziny pod przykryciem.  
  2. dodać liść laurowy , ziele angielskie, pieprz i gotować. 
  3. międzyczasie przygotować  warzywa. Warzywa umyć. marchewkę i pietruszkę i seler pokroić w kostkę. podsmażyć na oleju. i maśle.  por pokroić i podsmażyć.  ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  odcisnąć z zalewy ale  zalewę zachować. ogórki podsmażyć na  maśle 
  4. ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. po 1,5 godzinie wyciągnąć mięso .
  6. Do zupy dodać warzywa.  i łyżkę soli. Pogotować około 5 minut  i dodać ziemniaki.  gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki i gotować około 15 minut. na koniec por i zalewę z ogórków ( około szklanki)
  7. Zagotować i wyłączyć zupę.
  8. dodać śmietanę , koperek i kawałki mięsa.(obrane z żeberek) Doprawić do smaku. solą
    i pieprzem. Smacznego 😜

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz