i innymi leśnymi grzybkami , które można dodać do tej zupy. Znacznie częściej jadała zupę pieczarkową, ale o niej następnym razem. A o to przepis na zupę z leśnych darów jesieni.
Zupa Grzybowa:
Składniki ( 4 porcje)
- 600 g grzybów (borowików lub mieszanych borowików i podgrzybków świeże lub mrożone .
- 2 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1,5 litra gorącego bulionu wołowego lub drobiowego.
- 200 ml śmietany kremówki
- sok z cytryny.
- 2 łyżki natki pietruszki.( może być suszona)
Jak zrobić?
1. Grzyby oczyścić , umyć i pokroić drobno . Włożyć do garnka i ugotować.2. cebulę drobno pokroić i uprażyć.
3. ugotowane grzyby również można podsmażyć na patelni.
4. zalać wszystko bulionem i gotować około 1-15 minut na małym ogniu
5. dodać śmietanę rozrobioną z mąką i wodą . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Gotować zupę jeszcze około 3-4 minuty.
7. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Smacznego.
Kto za nią tęskni tak jak ja?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz