niedziela, 17 marca 2019

zupa Grzybowa - leśny dar jesieni

Ta zupa kojarzy mi się z jesienią.Zupa Grzybowa jak nazwa wskazuje grzybki pojawiają się jesienią. Dawno nie jadłam takiej prawdziwej zupy grzybowej. Z prawdziwymi grzybami, borówkami
i innymi leśnymi grzybkami , które można dodać do tej zupy. Znacznie częściej jadała zupę pieczarkową, ale o niej następnym razem. A o to przepis na zupę z leśnych darów  jesieni.

Zupa Grzybowa:


Składniki ( 4 porcje)


  • 600 g grzybów (borowików lub mieszanych borowików i podgrzybków świeże lub mrożone .
  • 2 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1,5 litra  gorącego bulionu wołowego lub drobiowego.
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny.
  • 2 łyżki natki pietruszki.( może być suszona)

Jak zrobić?
1. Grzyby oczyścić , umyć i pokroić drobno . Włożyć do garnka i ugotować.
2. cebulę drobno pokroić i uprażyć.
3. ugotowane  grzyby również  można  podsmażyć na patelni.
4. zalać wszystko bulionem i gotować około 1-15 minut na małym ogniu
5. dodać śmietanę rozrobioną z mąką i wodą . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Gotować zupę jeszcze około 3-4 minuty.
7. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Smacznego.

Kto za nią tęskni tak jak ja?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz