i często mnie o nie prosiła.
Ciasto marchewkowe:
składniki:
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki ( na tarce o dużych oczkach)
- 1,5 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie :
1. Cukier ucieramy z olejem . Dodajemy po jednym jajku , a następnie wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia , kakao oraz sodę.2. dokładnie wszystko mieszamy . Na samym końcu dodając startą marchewkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy wszystko.
3. ciasto wlewamy do blaszki wymiarach 24 na 30 . pieczemy około 40 minut w 180-200 stopniach. wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.
Rada: Do ciasta można też dodać posiekane orzechy włoskie .
Ja wole przełożyć je kremem z kaszy manny.
Który robię następująco:
- 2 szklanki mleka zagotowuję wsypując 8 łyżek kaszy manny wymieszanej z cukrem waniliowym i 3-4 łyżkami cukru.
- Zagotowuję wszystko. Gdy zgęstnieje . Wystudzam. Po wystudzeniu miksuję stopniowe
z kostką masła lub margaryny (Kasi)
Rada: rozdrobić masło i do masła dodawać stopniowo kaszę mannę aby uniknąć grudek.
Tak przygotowany kremem przekładam ciasto. Można również udekorować wierz lub posypać go cukrem pudrem i orzechami włoskimi. Wszystko zależy od upodobań.
Ja to ciasto robiłam w różnych odsłonach dodając do niego także rodzynki, a nawet żurawinę.
Za każdym razem ciasto było bardzo smaczne i wilgotne. Jest to idealna propozycja dla początkujących kucharzy i cukierników a jednocześnie zdrowa alternatywa dla słodyczy które zajadamy często popijając herbatę czy kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz