piątek, 22 marca 2019

keks z żurawina i rodzynkami.

 To ciasto wynalazłam z internetu  gdy dostałam w prezencie duża ilość  słodkiej żurawiny :) 
Ciasto wyszło przepyszne. Idealne na świąteczny stół czy do kawki. Polecam .
A o to przepis na ten słodki ale zdrowy keks:
Składniki :


4 średnie jajka
3/4 szklanki  cukru
0,5 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
150 g suszonej żurawiny
200 g rodzynek
przygotowanie :

  1. Owoce wymieszać z płaską łyżeczką mąki.
  2. całe jajko ubić z cukrem waniliowym na puszystą masę. 
  3. do utartej masy wsypać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.
  4. całość wymieszać dodając olej oraz suszone owoce. 
  5. Wymieszane dokładnie ciasto wylewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą małej keksówki ( taka mała podłużna  blaszka ). piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  około 50 minut.  W połowie pieczenia przykryć keks folią aluminiową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz