Ciasto wyszło przepyszne. Idealne na świąteczny stół czy do kawki. Polecam .
A o to przepis na ten słodki ale zdrowy keks:
Składniki :
4 średnie jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
150 g suszonej żurawiny
200 g rodzynek
przygotowanie :
- Owoce wymieszać z płaską łyżeczką mąki.
- całe jajko ubić z cukrem waniliowym na puszystą masę.
- do utartej masy wsypać resztę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.
- całość wymieszać dodając olej oraz suszone owoce.
- Wymieszane dokładnie ciasto wylewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą małej keksówki ( taka mała podłużna blaszka ). piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. W połowie pieczenia przykryć keks folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz