piątek, 22 marca 2019

Zrazy ze schabu wieprzowego

Nie wiem jak wy ale jak uwielbiam zrazy.   Kruche mięsko z nadzieniem.:) w zestawie z ziemniaczkami i jakąś dobra surówką np. z kapusty pekińskiej ( patrzcie wcześniejsze przepisy )

Mama je robiła  bardzo okazjonalnie. Pewnie dlatego ze są pracochłonne. Ja jednak zawsze lubiłam  gdy je  robiła i często  nie mogłam się doczekać aż rozwinę i zobaczę co jest w środku tych zawiniątek :) Trzeba było tylko uważać na wykałaczki albo nitki.

 Przepis na  zrazy ze schabu wieprzowego : 

Składniki ( około 10 kotletów)


  • 10 kotletów schabowych
  • 20 plastrów ogórka kiszonego
  • 10 plastrów cebuli
  • 10 plastrów boczku
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • woda 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  •  2 kostka  mięsna rosołowa

Przygotowanie:
1. kotlety rozbijamy , doprawiamy  przyprawą
do wieprzowiny , solą i pieprzem.
2. układamy po kawałku  boczku ,  cebuli i 2 plasterkach ogórka, Zawijamy i spinamy wykałaczką lub  związujemy nitką aby się nie rozpadły podczas gotowania.
3. po usmażeniu zrazy przekładamy do garnka i  zalewamy wodą  aby przykryć . dodajemy lisic laurowy i kilka ziarenek ziela angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kostki rosołowe.
Po około godzinie wyjmujemy zrazy i zagęszczamy sos Odrobiną zimnej wody z mąką i doprawiamy solą
 i pieprzem do smaku.
4. Po zgęstnieniu  sosu . Zrazy można podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą  lub kluskami śląskimi. Idealnym dodatkiem do nich jest surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
( patrz inny przepis )  lub  czerwonej kapusty podsmażanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz