Mama je robiła bardzo okazjonalnie. Pewnie dlatego ze są pracochłonne. Ja jednak zawsze lubiłam gdy je robiła i często nie mogłam się doczekać aż rozwinę i zobaczę co jest w środku tych zawiniątek :) Trzeba było tylko uważać na wykałaczki albo nitki.
Przepis na zrazy ze schabu wieprzowego :
Składniki ( około 10 kotletów)
- 10 kotletów schabowych
- 20 plastrów ogórka kiszonego
- 10 plastrów cebuli
- 10 plastrów boczku
- przyprawa do wieprzowiny
- sól
- pieprz
- olej
- woda
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 kostka mięsna rosołowa
Przygotowanie:
1. kotlety rozbijamy , doprawiamy przyprawą do wieprzowiny , solą i pieprzem.
2. układamy po kawałku boczku , cebuli i 2 plasterkach ogórka, Zawijamy i spinamy wykałaczką lub związujemy nitką aby się nie rozpadły podczas gotowania.
3. po usmażeniu zrazy przekładamy do garnka i zalewamy wodą aby przykryć . dodajemy lisic laurowy i kilka ziarenek ziela angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kostki rosołowe.
Po około godzinie wyjmujemy zrazy i zagęszczamy sos Odrobiną zimnej wody z mąką i doprawiamy solą
i pieprzem do smaku.
4. Po zgęstnieniu sosu . Zrazy można podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Idealnym dodatkiem do nich jest surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
( patrz inny przepis ) lub czerwonej kapusty podsmażanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz