czwartek, 9 maja 2019

ZUPA SEGEDYŃSKA CZYLI PIKANTNA WĘGIERSKA ZUPA RYBACKA

Kolejna   kulinarna  podróż za granicę. Tym razem  na Węgry do  Segestyna . Z skąd pochodzi  ta pikantna w smaku zupa rybna.  Przepis z wycinka pewnej starej  gazety. Kto się odważy jej spróbować?
ZUPA SEGEDYŃSKA CZYLI PIKANTNA WĘGIERSKA ZUPA RYBACKA
składniki ( na 5 porcji )
  • 2 litry wywaru z włoszczyzny i kości , 
  • 1 kg  ostroboka
  • 10 dag oleju
  • 4 dag  mąki
  • 12 dag  cebuli
  • 12 dag boczku wędzonego
  • 5 dag koncentratu pomidorowego 
  • 15 dag papryki konserwowej
  • czosnek , 
  • ziele angielskie , liść laurowy  
  • zielona pietruszka 
  • sól i pieprz 
przygotowanie :
  1.  Z ryb po rozmrożeniu i oczyszczeniu  zrobić nie wielkie porcje , oprószyć  mąką i smażyć na gorącym tłuszczu. 
  2. Z włoszczyzny i kości z dodatkiem liścia laurowego i ziela  angielskiego ugotować wywar a następnie go przecedzić. 
  3. Do przecedzonego wywaru dodać  kolejno : podsmażoną cebulę i boczek ,  pokrojoną w paski paprykę  
  4. rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy   oraz zasmażkę z mąki i tłuszczu. 
  5. Do gotującej się zupy włożyć usmażone kawałki ryby.  
  6. Doprawić do smaku czosnkiem i przyprawami . Zagotować ponownie . 
  7. Podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki  i pieczywem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz