ZUPA SEGEDYŃSKA CZYLI PIKANTNA WĘGIERSKA ZUPA RYBACKA
składniki ( na 5 porcji )
- 2 litry wywaru z włoszczyzny i kości ,
- 1 kg ostroboka
- 10 dag oleju
- 4 dag mąki
- 12 dag cebuli
- 12 dag boczku wędzonego
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 15 dag papryki konserwowej
- czosnek ,
- ziele angielskie , liść laurowy
- zielona pietruszka
- sól i pieprz
przygotowanie :
- Z ryb po rozmrożeniu i oczyszczeniu zrobić nie wielkie porcje , oprószyć mąką i smażyć na gorącym tłuszczu.
- Z włoszczyzny i kości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ugotować wywar a następnie go przecedzić.
- Do przecedzonego wywaru dodać kolejno : podsmażoną cebulę i boczek , pokrojoną w paski paprykę
- rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę z mąki i tłuszczu.
- Do gotującej się zupy włożyć usmażone kawałki ryby.
- Doprawić do smaku czosnkiem i przyprawami . Zagotować ponownie .
- Podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki i pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz