Budyń z serka twarogowego
składniki:- 35 dkg sera twarogowego
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 4 jajka
- 6 dkg margaryny
- 2 łyżki posiekanej natki zielonej pietruszki , koperku lub szczypiorku
- sól odrobina pieprzu
- starta gałka muszkatowa
- 2 łyżki bułki tartej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXjiK1npEFXkHrj_mURPVpdn73TCHdLWmrsqs5boV7CEQCimw7FQHDtF3bhYi04BBbKhhPz3W52G4f-MYgBI0S5c7l3-YWsksc-TzZF_qxeEoTmb-9CCW1DQHab1n7s_3tlF5efTYQdHA/s320/budyn-z-twarogu.jpg)
- Dokładnie i dość grubo wysmarować margaryną formę budyniową i wysypać ja bułką tartą
- Ser zmielić razem z ziemniakami
- Żółta utrzeć z margaryną na puszystą masę,
- Dodać ser , posiekaną natkę pietruszki , koperku lub szczypiorku
- Przyprawić do smaku solą , pieprzem , gałką muszkatołową.
- Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i pozostałą część bułki tartej. delikatnie wymieszać aby piana nie opadła.
- Przełożyć do formy . Zamknąć ją i wstawić do naczynia z gorącą wodą (3/4 wysokości naczynia)
- Wolniutko gotować około godziny, a następnie wyjąć formę z wody , chwilę odczekać. Otworzyć formę.
- Odkrajać brzegi budyniu i odwrócić naczynie na talerz do góry dnem
- Budyń podawać z roztopionym tłuszczem np : masłem z cukrem waniliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz