wtorek, 7 maja 2019

Budyń z sera twarogowego

Kolejny gazetowy przepis. Trochę inny sernik . Trochę inny budyń.
Budyń z serka twarogowego
składniki:

  • 35 dkg  sera twarogowego
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 jajka 
  • 6 dkg  margaryny
  • 2 łyżki posiekanej natki zielonej pietruszki , koperku lub szczypiorku
  • sól  odrobina pieprzu 
  •  starta gałka muszkatowa 
  • 2 łyżki bułki tartej
przygotowanie :

  1.   Dokładnie  i dość grubo wysmarować margaryną formę budyniową i wysypać ja bułką tartą
  2. Ser  zmielić razem z ziemniakami  
  3. Żółta utrzeć z margaryną  na puszystą masę, 
  4. Dodać ser ,  posiekaną natkę pietruszki , koperku lub szczypiorku  
  5. Przyprawić do smaku solą , pieprzem , gałką muszkatołową.
  6.  Dodać ubitą na sztywno  pianę z białek  i pozostałą część bułki tartej.  delikatnie wymieszać aby piana nie opadła.  
  7. Przełożyć do formy . Zamknąć ją i wstawić do naczynia z gorącą wodą (3/4 wysokości naczynia)
  8.  Wolniutko gotować około godziny, a następnie wyjąć formę z wody , chwilę odczekać. Otworzyć formę.  
  9. Odkrajać brzegi budyniu   i odwrócić naczynie na talerz do góry dnem 
  10. Budyń podawać z roztopionym tłuszczem np : masłem z cukrem waniliowym .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz