Sołtyski
składniki :
przygotowanie ciasteczek :
- Zagnieść na blacie ciasto z mąki , masła , śmietany i szczypty soli.
- Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Po czym ciasto rozwałkować na cieniutki placek i wycinać krążki
- Krążki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i każde polukrować.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni przez 15-20 minut. )
- Gdy lukier pożółknie a ciastka urosną posmarować je marmoladą i złożyć podwójnie .
- Są pyszne i można je długo przechowywać w pudełku.
- Na zdjęciu są sołtyski w świątecznym wydaniu :)
lukier:
Na talerzyku lub w małej misce utrzeć białka z przesianym cukrem pudrem .
- 2 białka
- 14 dkg cukru pudru.
Na talerzyku lub w małej misce utrzeć białka z przesianym cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz