Wiadomo co za dużo to nie zdrowo , ale powidła śliwkowe są zdrowe i warto je jeść. Mają w sobie dużo błonnika i witamin C i B. Dodatkowo im bardziej śliwki są dojrzalsze tym szybciej się ugotują i tym mniej cukru możemy dodać. Im go mniej tym powidła są zdrowsze, a im szybciej ugotowane tym są bardziej wartościowe w witaminy.
Powidła śliwkowe są bardzo pomocne przy zaparciach u dzieci i dorosłych. Już dwie łyżeczki dziennie powideł powinny pomów w ich usunięciu . Spróbujcie.
Powidła śliwkowe
Składniki ( około 2-3 słoiczki)- 2 kg umytych śliwek węgierek
- 100 g cukru (1/2 szklanki )
- cynamon lub skórka z cytryny lub troszkę bardzo drobno posiekanych orzechów( opcjonalnie )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXfiprVoZPMETSmieOYtIrPLwRKLsdT6_ga5GeDIiTpFKDdcigtKtiU74c8JsNUBzbNMIf1KebRP0OcnDpFpzV4YPRrGLwUq-eCmp8bGbADpBYVJbNWrNr-76IBsoZdA-1FjRP2Q5CKwA/s320/powidla_sliwkowe_z_pomarancza_i_cynamonem_2000.jpg)
- Bardzo dojrzałe śliwki- węgierki starannie wymyj i oddziel od pestek.
- Owoce gotować przez kilka dni do rozpadnięcia. od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły. Kilkakrotnie zagotować je i wystudzić, aż zgęstnieją . Dodać cukier i jeszcze chwilę pogotować mieszając .( jakieś 2-3 dni po 2-4 godziny )
- Można dodać do powideł jeszcze trochę skórki z cytryny gotowanej w syropie lub posiekanych bardzo drobno orzechów.
- Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy szczelnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz