sobota, 11 maja 2019

Powidła śliwkowe samo zdrowie

Wiadomo  co za dużo to nie zdrowo , ale   powidła  śliwkowe są zdrowe i warto je jeść.  Mają w sobie dużo błonnika i witamin C i B.  Dodatkowo im bardziej śliwki są  dojrzalsze tym szybciej się ugotują i tym mniej cukru  możemy dodać. Im  go mniej tym powidła są zdrowsze, a im szybciej ugotowane tym są  bardziej wartościowe w witaminy. 
Powidła śliwkowe są bardzo pomocne przy  zaparciach u dzieci i dorosłych. Już dwie łyżeczki  dziennie powideł  powinny pomów w ich usunięciu . Spróbujcie.
Powidła śliwkowe
Składniki ( około 2-3 słoiczki)

  • 2 kg umytych  śliwek węgierek
  • 100 g cukru (1/2 szklanki )
  • cynamon lub skórka z cytryny lub troszkę  bardzo drobno posiekanych orzechów( opcjonalnie )
Przygotowanie:

  1. Bardzo dojrzałe śliwki- węgierki  starannie wymyj i oddziel od pestek. 
  2. Owoce gotować przez kilka dni  do rozpadnięcia.  od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły.   Kilkakrotnie zagotować je i wystudzić, aż  zgęstnieją  . Dodać cukier i  jeszcze chwilę pogotować mieszając .( jakieś 2-3 dni po 2-4 godziny )
  3. Można dodać do powideł jeszcze trochę skórki z cytryny gotowanej w syropie lub posiekanych bardzo drobno orzechów. 
  4. Gorące  powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy szczelnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz