środa, 8 maja 2019

Zupa z porów z grzankami

 Kolejny gazetowy skarb z przed lat. Myślę, że warty zapamiętania.

Zupa z porów z grzankami
składniki na zupę:

  • marchew 
  • pietruszka
  • 6 dkg tłuszczu
  • 40 dkg porów
  • 30 dkg  ziemniaków
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany ,
  • łyżka mąki 
  • kostka koncentratu rosołowego 
  • sól 
  • natka pietruszki
  •  na grzanki : 2 bułki i 2 dkg  tłuszczu.

przygotowanie:

  1.  Marchew i pietruszkę, obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach , odsmażyć nie rumienić  w połowie tłuszczu.  
  2. Warzywa zalać  1,5 litra wrzącej wody , dodać pokrojone i oczyszczone jasne części porów. 
  3. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sitko.  
  4. Doprawić mlekiem z mąką i śmietaną 
  5. Dodać kostkę koncentratu rosołowego, resztę tłuszczu i  zagotować. 
  6. Czerstwe bułki pokroić w drobną kostkę , wysuszyć na patelni z tłuszczem.
  7. Po rozlaniu zupy  w talerze dodać posiekaną natkę pietruszki i przypieczone grzanki z bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz