Zupa z porów z grzankami
składniki na zupę:- marchew
- pietruszka
- 6 dkg tłuszczu
- 40 dkg porów
- 30 dkg ziemniaków
- szklanka mleka
- pół szklanki śmietany ,
- łyżka mąki
- kostka koncentratu rosołowego
- sól
- natka pietruszki
- na grzanki : 2 bułki i 2 dkg tłuszczu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvAR0UGhfSGeCvgQulFHgE2x33eEy1Wo5AzNFb6dllN0W0qE0prh0KsNkSVtFUOAiGqa6HXpiZh15maPXRXPosDOw3K-tu6DQ5GpIfFzOSeiIQQWu-Pm5AKVVVuTphCqmjGLY9fdDGqG0/s1600/images.jpg)
przygotowanie:
- Marchew i pietruszkę, obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach , odsmażyć nie rumienić w połowie tłuszczu.
- Warzywa zalać 1,5 litra wrzącej wody , dodać pokrojone i oczyszczone jasne części porów.
- Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
- Doprawić mlekiem z mąką i śmietaną
- Dodać kostkę koncentratu rosołowego, resztę tłuszczu i zagotować.
- Czerstwe bułki pokroić w drobną kostkę , wysuszyć na patelni z tłuszczem.
- Po rozlaniu zupy w talerze dodać posiekaną natkę pietruszki i przypieczone grzanki z bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz