wtorek, 14 maja 2019

Piernik z powidłami porzeczkowymi

Piernikowe  przepisy były ale ten jest ciut inny. Może też zwróci  uwagę albo zachęci do porównania z poprzednimi . Szybki . Prosty. Puszysty . Wilgotny  i z powidłami.
Piernik z powidłami porzeczkowymi
Składniki
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2-3 łyżeczki przyprawa do piernika 
  • 1/2-1  łyżki sody
  • 1/2 słoika dżemu (porzeczkowego) uwaga pestki!(200 g)
  • olejek  np. migdałowy
  • 4 łyżki kakao 
  • 1/2 -1 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
polewa
  • mleczna czekolada
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie polewy :
  1.  Czekoladę i masło rozpuścić  nad parą wodną 
  2. Dodać łyżkę kakao i dwie wody. Wymieszać. 
  3. Gdy zgęstnieje nie co . Polać nią upieczone ciasto.
Przygotowanie:
  1.  Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wcześniej wyjęte z lodówki.
  2. mąkę przesiać i zmieszać z sodą , cynamonem , przyprawą i kakao.
  3.  jajka utrzeć z cukrem i masłem
  4.  Do utartej masy dodać mąkę z przyprawami . Wymieszać.  
  5. dodać olejek migdałowy i  mleko . Wymieszać 
  6. Na końcu dodać powidła Można też  nimi przełożyć upieczone już ciasto.
  7. piernik piec w piekarniku  o temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
  8. upieczone ciasto wystudzić i polać przygotowaną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz