Piernik z powidłami porzeczkowymi
Składniki
- 1/2 kostki palmy
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki cynamonu
- 2-3 łyżeczki przyprawa do piernika
- 1/2-1 łyżki sody
- 1/2 słoika dżemu (porzeczkowego) uwaga pestki!(200 g)
- olejek np. migdałowy
- 4 łyżki kakao
- 1/2 -1 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
polewa
- mleczna czekolada
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie polewy :
- Czekoladę i masło rozpuścić nad parą wodną
- Dodać łyżkę kakao i dwie wody. Wymieszać.
- Gdy zgęstnieje nie co . Polać nią upieczone ciasto.
Przygotowanie:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wcześniej wyjęte z lodówki.
- mąkę przesiać i zmieszać z sodą , cynamonem , przyprawą i kakao.
- jajka utrzeć z cukrem i masłem
- Do utartej masy dodać mąkę z przyprawami . Wymieszać.
- dodać olejek migdałowy i mleko . Wymieszać
- Na końcu dodać powidła Można też nimi przełożyć upieczone już ciasto.
- piernik piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
- upieczone ciasto wystudzić i polać przygotowaną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz