Potrawa z kaszy gryczanej z serem
składniki:- 1,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1 szklanka mleka
- mała śmietana
- 2 dkg margaryny
- 25 dkg sera twarogowego
- jajko
- sól , kminek do smaku
- 4 dkg margaryny 2 łyżki bułki tartej.
przygotowanie:
- Kaszę gryczaną przebrać i opłukać i zalać wrzącą wodą , zagotować. Wodę odcedzić i wlać do kaszy gorące mleko włożyć 2 dkg margaryny , osolić . Gdy mleko wsiąknie w kasze dodać śmietanę i wymieszać.
- Ser zetrzeć i wymieszany z jajkiem i kminkiem dodać do kaszy. Można dodać zielonej pietruszki.
- Doprawić solą do smaku .
- Wysmarować naczynie do zapiekania i obsypać je bułka tartą. Wyłożyć połowę kaszy do naczynia przykryć masą serową z jajkiem skropić odrobiną tłuszczu a następie przełożyć drugą część kaszy. skropić tłuszcze .
- Naczynie szczenie przykryć aluminiową folią i zapiec w piekarniku przez 30-35 minut.
- Zapiekankę podawać z dodatkiem surówki np. z marchewki i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz