środa, 8 maja 2019

Potrawa z kaszy gryczanej z serem

Miałam jeść więcej kaszy no to mam  idealny przepis na obiad z kaszą . Może spróbujecie razem ze mną . Kolejny przepis z wycinka starej  gazety.
Potrawa z kaszy gryczanej z serem 
składniki:


  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej palonej 
  • 1 szklanka  mleka 
  •  mała śmietana
  • 2 dkg margaryny
  • 25 dkg sera twarogowego
  • jajko 
  • sól , kminek do smaku
  • 4 dkg margaryny  2 łyżki  bułki tartej. 

przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną  przebrać i opłukać i zalać wrzącą wodą , zagotować.  Wodę odcedzić i wlać  do kaszy gorące mleko  włożyć 2 dkg margaryny , osolić .  Gdy mleko wsiąknie w kasze dodać śmietanę i wymieszać. 
  2. Ser zetrzeć i wymieszany z jajkiem i kminkiem  dodać do kaszy.  Można dodać zielonej pietruszki. 
  3. Doprawić solą do smaku .
  4. Wysmarować naczynie do zapiekania i obsypać je bułka tartą.  Wyłożyć połowę kaszy do naczynia  przykryć masą serową z jajkiem  skropić odrobiną tłuszczu a następie  przełożyć drugą  część kaszy.  skropić tłuszcze . 
  5. Naczynie szczenie przykryć aluminiową folią  i zapiec w piekarniku przez 30-35 minut. 
  6. Zapiekankę podawać z dodatkiem surówki np. z marchewki i jabłka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz