wtorek, 7 maja 2019

piernik bez miodu

Coś dla tych co nie lubią słodkości i dla tych  co nie lubią czekać. To  piernik który z powodzeniem zastąpi  tradycyjny piernik robiony na święta. Wypróbujcie sami. Szybki , pulchny i smaczny.
Piernik bez miodu 
składniki :
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 szklani mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  •  kilka suszonych śliwek
  • kilka orzechów włoskich 
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania foremki na ciasto

przygotowanie:

  1.  Dwie łyżki cukru wsypać do rondelka , skropić wodą i zrumienić.  
  2. Gdy cukier zbrązowieje wlać 2 łyżki wody
  3. Resztę cukru dodać do jajek i utrzeć na jednolitą masę. 
  4. Dodać przestudzony do nich karmel , sodę rozpuszczoną w łyżce wody  Dokładnie wymieszaj. 
  5. Wsypać przesianą stopniowo mąkę  , dodać śmietanę i utrzeć.  I dokładniej jest utarte ciasto  tym pulchniejsze i smaczniejsze . 
  6. Dodaj namoczone i drobno pokrojone suszone śliwki i posiekane orzechy , wszystko oprószone lekko w mące.  Wymieszać.
  7. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną i obsypana bułką tarta blaszkę i wstawić do nagrzanego średnio piekarnika .  
  8. Piec około 40-60 minut w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz