Piernik bez miodu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHBsTzRYSF9uF_uLYbApH-zNbe74EpEnK7_n3nupupMCPaM8MZl_k7KX91VU08XMlWPXN1zJSsTd9QIZx1wPGx5Yx1_MlrsixotcU1C3B4maYVdU9K-FohYhGIjRsapUVwBvgE7Kr5soc/s320/szybki-piernik-ze-sliwkami2.jpg)
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 szklani mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- kilka suszonych śliwek
- kilka orzechów włoskich
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do wysypania foremki na ciasto
przygotowanie:
- Dwie łyżki cukru wsypać do rondelka , skropić wodą i zrumienić.
- Gdy cukier zbrązowieje wlać 2 łyżki wody
- Resztę cukru dodać do jajek i utrzeć na jednolitą masę.
- Dodać przestudzony do nich karmel , sodę rozpuszczoną w łyżce wody Dokładnie wymieszaj.
- Wsypać przesianą stopniowo mąkę , dodać śmietanę i utrzeć. I dokładniej jest utarte ciasto tym pulchniejsze i smaczniejsze .
- Dodaj namoczone i drobno pokrojone suszone śliwki i posiekane orzechy , wszystko oprószone lekko w mące. Wymieszać.
- Wyłożyć ciasto na wysmarowaną i obsypana bułką tarta blaszkę i wstawić do nagrzanego średnio piekarnika .
- Piec około 40-60 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz