Sałatka z wędzoną rybą
składniki:- 3/4 szklanki ryżu
- 20 dkg marchewki
- 30 dkg wędzonej ryby
- sól , kwasek cytrynowy , odrobina cukru do smaku
- 4 łyżki majonezu
- zielona pietruszka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiug9sJVNO05xxcFbghJlNgjBpzi4X1Wmp5n_sNu8qqq4hLSOml4IX49_2XQ_iUI2yFkCVYuI6Fl90-nF3DVl2gcq3OKpdJMJmRq4HgpFM0bcRCCDtrhCF1y2SSDy4Doqmr2XMPnK7Fi0c/s320/ryz-z-wedzona-makrela-413259.jpg)
przygotowanie:
- umyty ryż wsypać do sporej ilości wrzącej i lekko osolonej wody i gotować przez 10 minut następnie odcedzić na sitku i wystudzić.
- obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o średnich oczkach .
- Rybę ( dorsza, makrelę lub ostroboka ) obrać ze skóry i ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
- marchew i rybę wymieszać z ugotowanym ryżem osolić , zakwasić i dodać odrobię cukru do smaku Dodać na końcu majonezu i wymieszać posypując spora ilością posiekanej natki pietruszki .
- Sałatkę można podawać na liściach sałaty , przybraną pomidorami lub połówkami moreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz