placek z wiśniami
- 25 dag mąki pszennej( około 1-2 szklanek)
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki słodkiego mleka
- szczypta cukru waniliowego
- 30 g cukru pudru + trochę do posypania .
- szczypta soli.
- 30-40 dkg dojrzałych wiśni bez pestek .
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 25 dag mąki pszennej wsypać do miski , dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , dwa całe jajka pół szklanki słodkiego zimnego mleka odrobinę cukru waniliowego i 30 g cukru pudru , trochę soli do smaku .
- Ciasto wyrobić dokładnie łyżką i odstawić na 15 minut w naczyniu.
- Zdrowe , dojrzałe wiśnie bez pestek i ogonków umyć i pozostawić na sitku do obcieknięcia.
- Na patelni rozpuścić olej lub masło klarowane i gdy się rozgrzeje kłaść nie duże placuszki .
- Gdy ciasto się zetnie od spodu na każdy placuszek położyć po kilka wisienek . Chwilkę podsmażyć a następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor .
- Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło są najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz