środa, 8 maja 2019

placuszki z wiśniami

Był placek z czereśniami  to i znajdą się placuszki   z wisienkami:) Często można mylić te dwa drogocenne owoce.  Jednak smakują całkiem inaczej. O to kolejny   przepis z  wycinka starej gazety warty do zapamiętania.
 placek z wiśniami 

składniki:

  • 25 dag mąki pszennej( około 1-2 szklanek)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka 
  • pół szklanki słodkiego mleka
  • szczypta cukru waniliowego
  • 30 g cukru pudru + trochę do posypania .
  • szczypta soli.
  • 30-40 dkg dojrzałych wiśni bez pestek .
  • olej lub masło klarowane do smażenia
przygotowanie:

  1. 25 dag mąki  pszennej wsypać do miski , dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , dwa całe jajka  pół szklanki słodkiego zimnego mleka  odrobinę cukru waniliowego  i 30 g cukru pudru , trochę soli do smaku . 
  2. Ciasto wyrobić dokładnie łyżką  i odstawić na 15 minut  w naczyniu.
  3. Zdrowe , dojrzałe wiśnie bez pestek  i ogonków umyć i pozostawić na sitku do obcieknięcia.
  4. Na patelni rozpuścić  olej lub masło klarowane i gdy się rozgrzeje   kłaść  nie duże placuszki .
  5. Gdy ciasto się zetnie od spodu  na każdy placuszek położyć po kilka wisienek . Chwilkę podsmażyć a następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor . 
  6. Upieczone  placuszki  posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło są najlepsze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz