Kruchy placek z marmoladą
Składniki:- 25 dkg mąki , pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- 30 dkg gęstej marmolady np. porzeczkowej .
- 2 białka , 10 dkg cukru
przygotowanie:
- Mąkę posiekać na blacie z dobrze schłodzoną margaryną.
- Dodać cukier puder, śmietanę i żółtka . Wymieszać i zagnieść.
- Ciasto na godzinę odstawić, a następnie rozwałkować ułożyć na blaszce obsypanej mąką wstawić do piekarnika.
- Gdy się zrumieni rozsmarować na nim marmoladę ubić pianę z białek dodać cukier i wymieszać. rozłożyć pianę na na warstwie marmolady i jeszcze zapiec na 10-15 minut w piekarniku.
- Po wystudzeniu pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz