czwartek, 9 maja 2019

Kruchy placek z marmoladą

 Coś słodkiego. Może i zwyczajnego.  Mimo to na pewno  bardzo smacznego. Przepis z wycinka pewnej starej gazety.
Kruchy placek z marmoladą 
Składniki:
  • 25 dkg mąki , pół kostki margaryny 
  • pół szklanki cukru pudru
  •  2 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
  • 30 dkg gęstej marmolady np. porzeczkowej .
  • 2 białka , 10 dkg cukru 

przygotowanie:

  1. Mąkę posiekać na blacie  z dobrze schłodzoną margaryną. 
  2. Dodać cukier puder, śmietanę i żółtka . Wymieszać i zagnieść.  
  3. Ciasto na godzinę odstawić, a następnie rozwałkować  ułożyć na   blaszce obsypanej mąką  wstawić do piekarnika.
  4.  Gdy się zrumieni  rozsmarować na nim marmoladę  ubić pianę z białek  dodać cukier i wymieszać.  rozłożyć pianę na  na warstwie marmolady  i jeszcze zapiec na 10-15 minut w piekarniku.
  5. Po wystudzeniu pokroić w kwadraty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz