Gołąbki z rybą
Składniki:- 1 główka białej kapusty
- 500 g filetu z ryby morskiej ( mintaj , sandacz , miętus)
- 1 cebula
- 125 ml mleka
- 1 czerstwa bułka lub (uwaga! ) o koło 1 szklanki ugotowanej soczewicy.
- 125 ml śmietany ,
- 125 ml białego wytrawnego wina !
- 400 ml wywaru ( może być z kostki)
- 2 liście laurowe
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
- pęczek koperku
- 30 g mąki
- 40 g masła
- 20 ml oleju
- sól i pieprz
przygotowanie:
- Z kapusty usunąć głąb ( środek) , rozdzielić liście i blanszujemy ją lub gotujemy całą główkę kapusty ale nie dłużej niż 5 minut.
- Uwaga ! Gotujemy soczewicę lub też moczymy bułkę w mleku.
- Filet pieczemy ( najlepiej w folii) lub siekamy na surowo .
- Cebulę kroimy w kostkę i odciśniętą bułkę lub ugotowaną soczewicę . Doprawiamy.
- Gotowy farsz nakładamy na liście i ciasno zawijamy. Układamy gołąbki jeden obok drugiego w szeroki rondelku lub na patelni.
- Dodajemy łyżkę masła , wino i wywar , liść laurowy , ziarna pieprz i ziela angielskiego i dusimy 15-20 minut na mały ogniu pod przykryciem.
- Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do wywaru . Mieszamy.
- Na koniec dodajemy śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz