sobota, 11 maja 2019

Gołąbki z rybą

Przepis z ulotki sklepowej przygotowany przez  kucharza Macieja Kuronia :) Myślę że ciekawa odmiana tradycyjnych gołąbków. Spróbowaliście?
Gołąbki z rybą
Składniki:


  •  1 główka białej kapusty 
  • 500 g filetu z ryby morskiej ( mintaj , sandacz , miętus)
  • 1 cebula
  • 125 ml mleka
  • 1 czerstwa bułka  lub (uwaga! ) o koło 1 szklanki ugotowanej soczewicy. 
  • 125 ml śmietany , 
  • 125 ml białego wytrawnego wina !
  • 400 ml wywaru ( może być z kostki)
  • 2 liście laurowe  
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
  • pęczek koperku 
  • 30 g mąki 
  • 40 g masła
  • 20 ml oleju 
  • sól i pieprz

przygotowanie:

  1. Z kapusty  usunąć  głąb ( środek) , rozdzielić liście i blanszujemy ją lub gotujemy całą  główkę kapusty ale nie dłużej niż 5 minut. 
  2. Uwaga ! Gotujemy soczewicę lub  też moczymy bułkę w mleku. 
  3. Filet pieczemy  ( najlepiej w folii) lub siekamy na surowo . 
  4. Cebulę kroimy w kostkę i odciśniętą bułkę lub ugotowaną soczewicę . Doprawiamy.
  5. Gotowy farsz nakładamy na liście i ciasno zawijamy. Układamy gołąbki jeden obok drugiego w szeroki rondelku  lub na patelni.  
  6. Dodajemy łyżkę masła , wino i wywar , liść laurowy , ziarna pieprz i ziela angielskiego  i dusimy 15-20 minut na mały ogniu pod przykryciem. 
  7. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do wywaru . Mieszamy. 
  8. Na koniec dodajemy śmietanę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz