pączki na spirytusie mają to do siebie że nie piją tyle tłuszczu co inne np. serowe. Można spirytus zastąpić octem ale nie wiem czy to smaczne rozwiązanie.
Pączki na spirytusie
składniki:- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 5 żółtek
- 7,5 dkg cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka spirytusu
- nadzienie:
- 1 kg smalcu
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
- marmolada , dżem lub budyń albo czekolada ( wszystko zależy od waszego upodobania)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEbqJY5p15SxRxycqH14t2mqvlIopJsyocmiP_FQPNzaVJTRcBELe50GcuoNS0WaksUmLA6zL95bMBz6iiU2BraVXQsWEz9hk8sANU2beFk0VEYmp_9tDMfSruuXwkApbdD_wP9o-5794/s320/paczki-z-dzemem-z-czarnej-porzeczki.567456.jpg)
przygotowanie:
- Drożdże ucieramy z cukrem i mlekiem ciepłym i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do mąki i proszku dodajemy utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz łyżkę spirytusu. wyrabiamy ciasto i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- formujemy pączki a następnie smażymy je na rozgrzanym smalcu.
- po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem i nadziewamy ulubionym nadzieniem np. marmolada różana czy budyniem.( używając rękawa cukierniczego z ostrą końcówką )
- Można też nadziać nadzieniem przed upieczeniem Nakładając na spłaszczoną kulkę łyżeczkę wybranego nadzienia następnie zawijać do środka formując kulistego pączka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz