wtorek, 14 maja 2019

pączki na spirytusie

 Było już kilka przepisów na pączki ten jest  raczej  dla dorosłych z nadzieniem .
 pączki na spirytusie mają to do siebie że nie  piją tyle  tłuszczu co inne np. serowe.  Można spirytus zastąpić octem ale nie wiem czy to smaczne rozwiązanie.

Pączki na spirytusie
składniki:

  •  50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 5 żółtek 
  • 7,5 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka  spirytusu 
  • nadzienie:
  •  1 kg  smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  •  cukier puder do posypania 
  •  marmolada , dżem lub budyń  albo czekolada ( wszystko zależy od waszego upodobania)

przygotowanie:

  1. Drożdże ucieramy z cukrem i mlekiem  ciepłym  i odstawiamy do  wyrośnięcia. 
  2. Do mąki i proszku dodajemy utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz łyżkę spirytusu.  wyrabiamy ciasto i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. formujemy  pączki a następnie smażymy je na   rozgrzanym smalcu.
  4. po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem i nadziewamy ulubionym nadzieniem np. marmolada różana czy budyniem.( używając  rękawa  cukierniczego z ostrą końcówką )
  5.  Można też nadziać  nadzieniem przed upieczeniem  Nakładając  na spłaszczoną kulkę łyżeczkę wybranego nadzienia następnie  zawijać do środka formując kulistego pączka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz