Domowa czekolada z nadzieniem smakowych likierów
Składniki :
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- 2 łyżki kakao
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 4 łyżki likieru miętowego lub kokosowy , kawowy lub inny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr2N2aeiXeLGmsp9AeOqBuwyw81IHFgD9CM2E2CR4WhbCPGwCHiMiMoFoWgd845WhRf7oWBHYWT_kHsA5ydd47yQc9hkAhYOvmUoIXR1iimSMffuPtHN7TiXtmtET5UxqxNtw9zbDwXsA/s320/czekmiet.jpg)
przygotowanie:
- Mleko , cukier i masło rozpuścić i wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać wybrany likier.
- Masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej części dodajemy kakao
- Do drugiej mąkę ziemniaczaną.
- Po lekki przestudzeniu czekolady do obu części dodajemy po 3/4 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Następnie przelewamy masę czekoladową do foremki . Najpierw trochę ciemniej, jasną i resztę ciemniej.
- Czekoladę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz