wtorek, 7 maja 2019

Domowa czekolada z nadzieniem

 Aromatyczna,  Z lekkim posmakiem alkoholu. Nie kupisz takiej w sklepie.

Domowa czekolada z nadzieniem  smakowych likierów
Składniki :

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka  lub śmietanki
  • 2 łyżki kakao 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki likieru miętowego lub kokosowy , kawowy lub  inny.

przygotowanie:

  1. Mleko , cukier i masło rozpuścić i wystudzić.
  2.  Do wystudzonej masy dodać wybrany likier. 
  3. Masę  dzielimy na dwie części.
  4. Do jednej części dodajemy kakao 
  5. Do drugiej mąkę ziemniaczaną.
  6. Po lekki przestudzeniu czekolady do obu części dodajemy po 3/4 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
  7.  Następnie przelewamy  masę czekoladową  do foremki . Najpierw trochę ciemniej, jasną i resztę ciemniej.
  8. Czekoladę   wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz