niedziela, 12 maja 2019

sos grzybowy

Chyba najbardziej znany i lubiany w śród sosów do obiadu.
Sos grzybowy

składniki:

  • 25 dkg suszonych grzybów ( około 2 garści )
  •  2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  •  1/4 szklanki śmietan.
  • mała cebulka
  • pieprz , sól do smaku 

przygotowanie

  1. Suszone grzyby  dobrze wypłukać i zagotować w zimnej wodzie . 
  2. Grzyby pokroić drobno   ,
  3. Cebulkę drobno posiekać i dodać do grzybów.
  4. Następnie zasmażyć na łyżce masła z dwoma łyżkami mąki  rozrobionych w wodzie z grzybów( około 1 szklanki ) . Zagotować. 
  5. Zabielić śmietaną  wymieszaną z mąką.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   
  7. Podawać do mięs , pulpetów , kopytek , klusek śląskich , gołąbków , czy innych dań.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz