Sos grzybowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy_NVE4AMdsVHoRchp9sdNYa98ojP2Ta9y-QiQoMzm5DGzmpFrAyOqI6M98pQFcR4Vyb-eXQnbO-H4s7uGOwA6AfHDaMntD27E6zbJalNcujg2vUttEFYv3SSxBiMeubgT8punEaKlZhw/s320/sos-z-suszonych-grzybow-322238.jpg)
- 25 dkg suszonych grzybów ( około 2 garści )
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1/4 szklanki śmietan.
- mała cebulka
- pieprz , sól do smaku
przygotowanie
- Suszone grzyby dobrze wypłukać i zagotować w zimnej wodzie .
- Grzyby pokroić drobno ,
- Cebulkę drobno posiekać i dodać do grzybów.
- Następnie zasmażyć na łyżce masła z dwoma łyżkami mąki rozrobionych w wodzie z grzybów( około 1 szklanki ) . Zagotować.
- Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać do mięs , pulpetów , kopytek , klusek śląskich , gołąbków , czy innych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz