niedziela, 12 maja 2019

Sernik mojej mamy na 10

Sernik  z zeszytu mojej mamy. Puszysty i kruchy . Spróbujcie sami.
Sernik mojej mamy :
składniki :

  • 10 jajek : 5 do ciasta , 5 do sera
  • olejek migdałowy 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  •  1,5 kg twarogu  zmielonego
  • margaryna : 1/4 do ciasta i 1/4 do sera.
 przygotowanie ciasta:
 1. 5 jajek  : 5 białek ubić na puszystą pianę. 5 żółtek utrzeć z cukrem
2. Dodać mąkę , mleko , 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy , proszek do pieczenia ,
3. 1/4 roztopionego i wystudzonego masła / margarynę.
4. Wszystko dobrze wrobić i  wstawić do piekarnika na 15 minut. na 180 stopni.
przygotowanie sera i ciasta :

  1.  5 jajek utrzeć z cukrem 
  2. dodać ser i miksować na puszystą masę
  3. dodać 1/4 kostki margaryny i utrzeć na puch aby nie było grudek
  4. dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki cukru i olejek waniliowy.
  5. Wszystko zmiksować na jednolita masę.
  6. Gotową masę przełożyć na podpieczone ciasto i zapiec w piekarniku na kolejne 30-40  minut w 170 stopniach.
  7. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub lukrem lub czekoladą, albo dodać kruszonkę. 
  8.  Dla mnie jest wystarczająco słodki i wolę go zjeść bez polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz