Ciastka serowe
składniki:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnxH7jXCW-w18EhdYx0OzUvy5qRMEJ5JtC0CeBdongwN3U8GGm7AcXaGIkuAFrocZ_IniUsgQ_BO60d1KxuxNRsdRNT0pDQGQdxbj-2_LuWmWFcZzdvhDmyf96nSGTEq_ive7Ls2DiFg8/s1600/ciasteczka_serowe.jpg)
- 1/2 kg białego sera półtłustego zmielonego.
- 2 -3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 litra śmietany
- łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Ser mieszamy z mąką .
- Dodajemy żółtka , śmietanę cukier i sodę oczyszczoną i zagniatamy ciasto.
- Gdy dobrze je wyrobimy rozwałkowujemy na duży placek . Można podzielić go na dwa.
- Z placka wycinamy foremką okrągła lub szklanką krążki .
- Gotowe krążki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor przez kilka minut . Tak samo jak pączki.
- Gotowe ciastka odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem lub Wykładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem wstawiamy do piekarnika na 25 minut na 170 stopni.
- Takie ciastka można też zrobić w wersji z masłem zamiast śmietany.
- Ciastka przechowywać w pudełku . Wtedy są kruche .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz