niedziela, 12 maja 2019

Ciastka serowe

Dla odmiany troszkę  inne ciastka serowe na deser w sam raz. Mięciutkie  , zaskakujące, a może ktoś  je jadł?
Ciastka serowe 
składniki:

  • 1/2 kg  białego sera półtłustego zmielonego.
  • 2 -3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 1/2 szklanki cukru
  •  1/2 litra śmietany
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Ser  mieszamy z mąką .
  2. Dodajemy żółtka , śmietanę  cukier i  sodę oczyszczoną i zagniatamy ciasto. 
  3. Gdy dobrze je wyrobimy rozwałkowujemy na duży placek . Można podzielić go na dwa. 
  4. Z placka  wycinamy  foremką okrągła lub   szklanką  krążki . 
  5. Gotowe krążki  smażymy na głębokim oleju na złoty kolor przez kilka minut . Tak samo jak pączki. 
  6. Gotowe  ciastka odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem lub  Wykładamy na blaszce  do pieczenia wyłożonej pergaminem wstawiamy do piekarnika na 25 minut  na 170 stopni. 
  7. Takie ciastka można też  zrobić w wersji z masłem zamiast śmietany. 
  8. Ciastka przechowywać w pudełku . Wtedy są kruche .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz