Zupa Kartoflanka, czyli inaczej ślepa ryby z poznania :)
Zupa Kartoflana
składniki:- 5-6 dużych kartofli (około 1 kg)
- włoszczyzna
- sól , pieprz
- łyżka masła i cebula
- 2-3 łyżki śmietany
- pęczek zielonej pietruszki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzfuHstjP3oqjhNWupooJv9b3v9BLHWbFe5BgvHB-ass87STu3moCynwrU87PbQjwQN_uuioK5ZQ9eg7ZVyzWCo6nc9byk_YIqvq8gmm7Ahp3fSB9T-7F_prQjb7EmvrLZublEfk8hPg0/s320/kartoflanka.jpg)
Przygotowanie:
- Obrać i pokroić w talarki kartofle. Sparzyć je i podgotować. Odlać wodę.
- Włoszczyznę ugotować osobno i zalać nią ugotowane talarki ziemniaka.
- Doprawić do smaku solą , pieprzem.
- Cebulę zrumienić na maśle i dodać do zupy.
- Można zupę zabielić 2-3 łyżki śmietany
- Zagotować całość i podawać posypując zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz