sobota, 11 maja 2019

Zupa Kartoflanka, czyli inaczej ślepa ryby z poznania :)

Często robiona przez moją mamę.  Bardzo smaczna i sycąca.  Choć nie wiedziałam , że pochodzi z  Poznania a do tego nazywana jest   tak  dziwnie  bo przecież nie ma w niej ryby ,
Zupa Kartoflanka,  czyli  inaczej ślepa  ryby   z poznania :)

Zupa Kartoflana 
składniki:

  • 5-6 dużych kartofli (około 1 kg)
  •  włoszczyzna
  • sól , pieprz 
  • łyżka masła i cebula
  • 2-3 łyżki śmietany 
  • pęczek zielonej pietruszki 


Przygotowanie:

  1. Obrać i pokroić w  talarki  kartofle. Sparzyć je i podgotować. Odlać wodę. 
  2. Włoszczyznę ugotować osobno i zalać nią ugotowane talarki ziemniaka.
  3. Doprawić do smaku solą , pieprzem.
  4. Cebulę zrumienić na maśle i dodać do zupy. 
  5. Można zupę zabielić 2-3 łyżki  śmietany
  6. Zagotować całość i podawać posypując zieloną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz