poniedziałek, 13 maja 2019

Słodkie ciastka na dwa sposoby

Coś małego i słodkiego. Często chodzę po domu szukając czegoś do przegryzienia, a wy?

Słodkie ciastka na dwa sposoby .
Sposób 1. 
składniki :

  • szklanka zmielonych herbatników 
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu 
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kokao
  • 2-5 łyżek cukier  gruboziarnisty - do obtoczenia 

 Przygotowanie:

  1.  Wszystkie składniki   mieszamy ze sobą i formujemy  kuleczki które   obtaczamy w cukrze gruboziarnistym . 
  2. Pieczemy w piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blaszce   na 180 stopni przez 15- 20 minut 


sposób 2: 
 składniki:

  •  2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich- do obtoczenia 
  • 1 kostka masła (200 g)
  •   olejek waniliowy
  •  dżem malinowy - nadzienie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy kulki
  2. W każdą kulkę wkładamy trochę dżemu robiąc mały dołeczek 
  3. Gotowe kuleczki nadziane  dżemem.   
  4. Obtaczamy tym razem w mielonych włoskich orzechach . 
  5. Pieczemy w piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blaszce   na 180 stopni przez 15- 20 minut 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz