wtorek, 14 maja 2019

Pierogi ruskie

 Jak byłam mała . Myślałam że ruskie i z serem to to samo :) Teraz wiem że nie.
Pierogi ruskie
ciasto:
  • 35 dag mąki  ( u babci to było minimum 2 kg)
  • 1 jajko 
  • sól
  • 1/2 l wody ( słynny  babciny metalowy  garnuszek albo dwa )

 Farsz serowy na pierogi:

  • 80 dkg ziemniaków ugotowanych ( u babci to było 1 kg albo i 2)
  •  20 dag sera ( twarogu ) u babci to było minimum 0,5 kg 
  • 5 dkg cebuli ( u babci to 2-3 cebule)
  •   pieprz , sól do smaku
 Przygotowanie nadzienia:
  1. ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Wystudzić przecisnąć przez praskę.
  2. Ser zmielić . 
  3. Ziemniaki dodać do sera i doprawić   pieprzem  i solą do smaku .
Przygotowanie pierogów:
  1. Mąkę wyspać na stolnice lub blat  dodać jajko wodę soli i zagnieć ciasto. Należy dobrze je wyrobić . 
  2. Następnie rozwałkować na  w miarę cienki placek. 
  3. Szklanką wykroić krążki .
  4. W które następie włożyć przygotowane nadzienie złożyć placek na pół i  złączyć brzegi. 
  5. Można sobie pomóc widelcem. 
  6. Gotowe pierogi ułożyć na  blacie wysypanym mąką lub ręczniku kuchennym. Ważne aby ciasto nie przywarło do  blatu stołu.
  7. Nastawić duży garnek z wodą osoloną . 
  8. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody  partiami ( nie za dużo ) , aby się nie posklejały.
  9. Gdy wypłyną na powierzchnię wody gotować przez 6-7 minut. 
  10. Odcedzić łyżką cedzakową i  na sitko. Osuszone  pierogi można przełożyć do miski.
  11. Żeby  się nie posklejały dobrze jest  polać je troszkę olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz