Pierogi ruskie
ciasto:- 35 dag mąki ( u babci to było minimum 2 kg)
- 1 jajko
- sól
- 1/2 l wody ( słynny babciny metalowy garnuszek albo dwa )
Farsz serowy na pierogi:
- 80 dkg ziemniaków ugotowanych ( u babci to było 1 kg albo i 2)
- 20 dag sera ( twarogu ) u babci to było minimum 0,5 kg
- 5 dkg cebuli ( u babci to 2-3 cebule)
- pieprz , sól do smaku
- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Wystudzić przecisnąć przez praskę.
- Ser zmielić .
- Ziemniaki dodać do sera i doprawić pieprzem i solą do smaku .
- Mąkę wyspać na stolnice lub blat dodać jajko wodę soli i zagnieć ciasto. Należy dobrze je wyrobić .
- Następnie rozwałkować na w miarę cienki placek.
- Szklanką wykroić krążki .
- W które następie włożyć przygotowane nadzienie złożyć placek na pół i złączyć brzegi.
- Można sobie pomóc widelcem.
- Gotowe pierogi ułożyć na blacie wysypanym mąką lub ręczniku kuchennym. Ważne aby ciasto nie przywarło do blatu stołu.
- Nastawić duży garnek z wodą osoloną .
- Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody partiami ( nie za dużo ) , aby się nie posklejały.
- Gdy wypłyną na powierzchnię wody gotować przez 6-7 minut.
- Odcedzić łyżką cedzakową i na sitko. Osuszone pierogi można przełożyć do miski.
- Żeby się nie posklejały dobrze jest polać je troszkę olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz