zupa jarzynowa z kasza manną
składniki:- porcja włoszczyzny z kapustą
- 6 dkg tłuszczu
- 8 dkg kaszy manny( 4 łyżki )
- łyżka mąki
- kostka koncentratu rosołowego
- zielony koperek lub pietruszka
przygotowanie:
- Oczyszczoną włoszczyznę włożyć do około 1,5 litra wrzącej wody i ugotować . Następnie wyjąć i pokroić w słupki.
- W szczelnym naczyniu stale mieszając ogrzewać kasze mannę z mąką tak by się lekko zrumieniła.
- Dodać stopiony tłuszcz i zalać kaszę wywarem z włoszczyzny. Mieszając co jakiś czas aż kasza się rozpadnie.
- Dodać koncentrat i włożyć pokrojoną włoszczyznę. Doprawić solą. Na talerze posypać pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz