środa, 8 maja 2019

zupa jarzynowa z kaszą manną.

Otwieram zeszyt a w nim kolejny wycinek z przepisem z gazety. Zupa jarzynowa  to już było ale z kaszą manną? Czy to w ogóle jadalne? Przekonajmy się razem.
 zupa jarzynowa z kasza manną
składniki:

  •  porcja włoszczyzny z kapustą 
  • 6 dkg tłuszczu
  • 8 dkg  kaszy manny( 4 łyżki )
  • łyżka mąki
  •  kostka koncentratu rosołowego
  • zielony koperek lub pietruszka

przygotowanie:

  1. Oczyszczoną włoszczyznę  włożyć do około 1,5 litra wrzącej wody i ugotować . Następnie wyjąć i pokroić w słupki.
  2. W szczelnym naczyniu  stale mieszając  ogrzewać  kasze mannę z mąką  tak by się lekko zrumieniła.
  3. Dodać stopiony tłuszcz i zalać kaszę  wywarem z włoszczyzny.  Mieszając co jakiś czas aż kasza się rozpadnie.  
  4. Dodać koncentrat i  włożyć pokrojoną włoszczyznę. Doprawić solą. Na talerze posypać pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz