wtorek, 14 maja 2019

Zawijaniec z makiem

Podobny do  makowca ale jednak inny.
Zawijaniem z makiem 
składniki  ciasta

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 3 jajka
  • 1/2 litra  mleka
  • 5 dkg drożdży
  •  cukier waniliowy
  •  skórka z cytryny
  •  olejek migdałowy

składniki nadzienia:

  •  1/2 kg maku , 
  • 30 dkg cukru
  •  jeden olejek migdałowy 

Przygotowanie:

  1.  Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka  i łyżką cukru i łyżką mąki.  Odstawić .
  2. Jajka utrzeć  z cukrem na białą masę. 
  3. Masło rozpuścić w rondelku 
  4. Do mąki dodać wyrośnięte drodze i wystudzone masło  z utartymi jajkami z cukrem i pozostała część mleka , cukier waniliowy , skórkę z cytryny . Wyrobić ciasto  dodając stopniowo tyle maku aby miało odpowiednią gęstość.
  5. Odłożyć ciasto do wyrośnięcia. 
  6.  Rozwałkować. Wyłożyć  masę makową  równomiernie po cieście i  pociąć ostrym nożem na  równe paski.  Następnie jeden pasek zwiń i ułóż na środku tortownicy. Pozostałe paski owijaj wokół niego aż do końca
  7. Ciasto odstawić na 15 minut. do ponownego wyrośnięcia. 
  8. Piec przez 50-60 minut w 170 stopniach.
  9. Po upieczeniu polać ciasto lukrem lub  posypać cukrem pudrem.
  10. Z tej ilości mogą wyjść dwa lub trzy zawojance.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz