Zawijaniem z makiem
składniki ciasta- 1 kg mąki pszennej
- 30 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 3 jajka
- 1/2 litra mleka
- 5 dkg drożdży
- cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- olejek migdałowy
składniki nadzienia:
- 1/2 kg maku ,
- 30 dkg cukru
- jeden olejek migdałowy
Przygotowanie:
- Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka i łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić .
- Jajka utrzeć z cukrem na białą masę.
- Masło rozpuścić w rondelku
- Do mąki dodać wyrośnięte drodze i wystudzone masło z utartymi jajkami z cukrem i pozostała część mleka , cukier waniliowy , skórkę z cytryny . Wyrobić ciasto dodając stopniowo tyle maku aby miało odpowiednią gęstość.
- Odłożyć ciasto do wyrośnięcia.
- Rozwałkować. Wyłożyć masę makową równomiernie po cieście i pociąć ostrym nożem na równe paski. Następnie jeden pasek zwiń i ułóż na środku tortownicy. Pozostałe paski owijaj wokół niego aż do końca
- Ciasto odstawić na 15 minut. do ponownego wyrośnięcia.
- Piec przez 50-60 minut w 170 stopniach.
- Po upieczeniu polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem.
- Z tej ilości mogą wyjść dwa lub trzy zawojance.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz