Babka z dżemem i kakao
składniki:- 2 -3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego (uwaga pestki )
- kostka margaryny (200 g)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlym-YxWrg5uGqfYcLZyhsIQ5jLXFs1BmsiL8x2dTcMKUPdF5K-MRsurB_3aJrAkoDgUTOrP_X8YDvW-8n5lxMeVuhGBjb0zpCx9f9kI9QgLOvcH-AZP1tF99aiHMN78-A4OlGYUiYl7E/s320/DSC01741.jpg)
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Margarynę roztopić i wystudzić
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wystudzone masło dodać do żółtek i dokładnie wymieszać
- Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać .
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- Ciasto dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy kakao .
- Na końcu dodać trochę ulubionego dżemu.
- Wymieszać. Przelać na wysmarowaną foremkę i piec w piekarniku 45-60 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz