poniedziałek, 13 maja 2019

babka z dżemem i kakao

Podobne babki już były ale z mniejszą ilością jajek. Te składniki  stanowczo wystarczą na dużą blaszkę. Smacznego.
Babka z dżemem i kakao 
składniki:

  • 2 -3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  •  2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub  malinowego  (uwaga pestki )
  •  kostka margaryny (200 g) 
  •  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli 
  • 2  łyżki kakao 

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Margarynę roztopić i wystudzić
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Wystudzone masło dodać do żółtek i dokładnie wymieszać  
  5. Do masy dodać  ubitą pianę i delikatnie wymieszać . 
  6. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia 
  7. Ciasto dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy kakao .
  8.  Na końcu dodać  trochę ulubionego  dżemu. 
  9. Wymieszać. Przelać na wysmarowaną  foremkę i piec w piekarniku 45-60 minut w 180 stopniach  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz