Zupa z kapusty włoskiej
składniki:- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 6 dag tłuszczu
- 40 dag kapusty włoskiej
- 30 dkg ziemniaków
- szczypta kminku
- sól,
- pół szklanki śmietany
- łyżka mąki
- 2 pomidory
- kostka koncentratu rosołowego
- natka pietruszki lub koperku
przygotowanie:
- marchewka , pietruszka i cebulę obrać i pokroić w słupki , Podsmażyć na połowie tłuszczu.
- Dodać szczyptę kminu . Zalać 1,5 l wrzącą wodą i gotować.
- Pokroić w drobną kostkę kapustę włoską , obrane ziemniaki w małe talarki lub większą kostkę. Dodać do zupy i gotować z pozostałym tłuszczem.
- Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
- Do gotowej zupy włożyć pokrojone drobno i obrane ze skórki pomidory i posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
- Do zupy można dodać kostkę koncentratu rosołowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz