środa, 8 maja 2019

zupa z kapusty włoskiej

Zupa kapuściana  coś w guście mojej babci :)   Kolejny zachowany wycinkowy  przepis . Myślę że warty uwagi i wypróbowania.
Zupa z kapusty włoskiej
składniki:

  • marchewka 
  • pietruszka
  • cebula
  • 6 dag  tłuszczu
  • 40 dag kapusty włoskiej 
  • 30 dkg  ziemniaków 
  • szczypta kminku 
  • sól, 
  • pół szklanki śmietany 
  • łyżka mąki 
  • 2 pomidory
  • kostka koncentratu rosołowego
  •  natka pietruszki lub koperku

przygotowanie:

  1.  marchewka , pietruszka i cebulę obrać i pokroić w słupki ,  Podsmażyć na połowie tłuszczu.
  2. Dodać szczyptę kminu  . Zalać 1,5 l wrzącą wodą i gotować.  
  3. Pokroić w drobną kostkę kapustę włoską , obrane ziemniaki  w małe talarki lub większą kostkę. Dodać do zupy i gotować z pozostałym tłuszczem.
  4. Zaprawić zupę śmietaną  wymieszaną z mąką i zagotować. 
  5.  Do gotowej zupy włożyć  pokrojone  drobno i obrane ze skórki pomidory i posiekaną natkę pietruszki lub koperku. 
  6. Do zupy można dodać kostkę koncentratu rosołowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz