niedziela, 12 maja 2019

Sos pomidorowy

 Pewnie wielu go zna i lubi. Bardzo dobry do mięs , pulpecików a nawet makaronu.
 Sos pomidorowy 
składniki:

  • 4 świeże pomidory
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • sól , pieprz  cukier do smaku. 

przygotowanie:

  1.  Świeże pomidory  pokroić na cząstki  i zagotować w rondelku 
  2. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sitko aby pozbyć się nasionek i skórek.
  3.  Do przetartych pomidorów dodać łyżkę masła i dwie łyżki mąki  rozprowadzonych w wodzie.  Wszystko ładnie  wymieszać na gładki sos. Zabielić śmietaną .
  4. Doprawić do smaku solą , cukrem .pieprzem.
  5. Podawać z ryżem lub makaronem czy kotletami mielonymi .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz