niedziela, 12 maja 2019

befsztyki wołowe

 Bardzo kaloryczne ale smaczne i sycące  w porze obiadowej . Coś innego od zwyczajnego mielonego czy schabowego .
Befsztyki wołowe  z  cebulką 
składniki: 

  • 1 kg  mięsa wołowego mielonego
  • żółtko 
  • sól , pieprz, 
  •  2-3 łyżki masło klarowane 

oprócz tego potrzebujesz:

  • 2-4 duże cebule
  • 2-3 łyżki  masła klarowanego 
  • ugotowane  i okraszone tłuszczem ziemniaki.  

przygotowanie:

  1. Mięso mielone  doprawić sola i pieprzem  dodać żółtko i uformować  małe okrągłe befsztyki .  Smażyć na rozgrzanym maśle. 
  2. Cebulę pokroić w talarki i zrumienić na maśle. 
  3. Podawać befsztyki polane cebulą i okroszone tłuszczem ze smażenia.
  4. Dobrze smakują    podane z pure ziemniaczanym . Można też zrobić mizerię z ogórków lub podać osolonego lekko pomidora.I mamy  smaczny i sycący obiadek gotowy :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz