Zupa z grzybów suszonych
składniki:- 2 litry wody
- włoszczyzna
- dwie garście grzybów suszonych około 25-30 dkg
- 1/4 litra śmietany
- 2 łyżki mąki.
- pęczek posiekanego koperku
- kluseczki kładzione lub 3-4 duże ziemniaki
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- W 2 litrach wody ugotować umytą , obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę.
- Cebulę można od piec na maśle.
- Grzyby suszone namoczyć i ugotować.
- Dodać ugotowaną włoszczyznę
- Jeśli wolimy wersję z ziemniakami dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub jeśli wolimy kładzione kluseczki to kluseczki.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zabielić śmietana rozrobioną z mąką i zagotować.
- Podawać ciepła posypaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz