sobota, 11 maja 2019

Zupa z grzybów suszonych

Nawet zimą można poczuć  smaki lasu.
Zupa z grzybów suszonych
składniki:

  •  2 litry wody
  • włoszczyzna
  • dwie garście grzybów suszonych około 25-30 dkg 
  • 1/4 litra śmietany
  • 2 łyżki mąki. 
  • pęczek posiekanego koperku
  • kluseczki kładzione lub 3-4 duże ziemniaki 
  • pieprz i sól do smaku 

Przygotowanie:

  1. W 2 litrach wody ugotować  umytą , obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę.
  2. Cebulę można od piec na maśle.
  3. Grzyby  suszone namoczyć i ugotować.  
  4. Dodać ugotowaną  włoszczyznę 
  5.  Jeśli wolimy wersję z ziemniakami  dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub   jeśli wolimy kładzione kluseczki to kluseczki.
  6. Doprawić solą i pieprzem. 
  7. Zabielić  śmietana rozrobioną z mąką i zagotować.
  8. Podawać ciepła posypaną zieloną pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz