Sos koperkowy
składniki- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki rosołu
- 1/8 l śmietany
- dwa pęczki koperku
- szczypta cukru ,
- łyżka octu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8W_Cs05y9D-5GPfMG_kAa1zBZ6WVd9ocC-rEK82Ect6naqUvVNRn7auIupP8k62aiC5YzYFreFezeiflSGVS5PuBCKkv2vW6omteP3OBdPzAkNZWji8uXv0SDiCBenTknmgCUNOXoj1c/s320/sos+koperkowy.jpg)
przygotowanie :
- Zasmażyć łyżkę masła z dwoma łyżkami mąki i rozrobić je rosołem ,
- Dodać 1/8 litra śmietany.
- Dodać posiekaną sporą ilość koperku .
- Doprawić łyżką octu i szczyptą cukru. Zagotować . Gdy gęstnieje odstawić.
- Podawać z mięsem , czy kopytkami albo kluskami śląskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz